Olimpijska prvakinja je v veličastnem slogu z več kot minuto prednosti postala Francozinja Julie Bresset, ki se je v drugem delu sedem krogov dolge dirke odcepila od tekmic in 40 minut bila bitko sama s seboj, ki jo je suvereno pripeljala do konca. Koliko pomenijo na največji tekmi izkušnje, je z drugim mestom pokazala 40-letna Nemka Sabine Spitz, na najnižjo stopničko zmagovalnega odra pa se je uvrstila 32-letna Američanka Georgia Gould, ki se je v ospredje prebila z izjemnim drugim delom proge.

Izmed dvojice Slovenk je navdušila 23-letna Tanja Žakelj. Nekdanja trofejna kolesarka v mlajših kategorijah se je vso progo gibala okrog desetega mesta, na katerem je z zaostankom treh minut in 49 sekund med 30 kolesarkami tudi zaključila olimpijski nastop. Pokazala je, da je izjemno obetavna športnica, ki bo lahko z vztrajnostjo slovensko javnost še razveseljevala z vrhunskimi rezultati. Če je Tanja Žakelj navdušila, je na olimpijski preizkušnji razočarala 32-letna Blaža Klemenčič. Vsi testi pripravljenosti so kazali, da je na največjo tekmo prišla v dobri formi, a je iz kroga v krog bolj zaostajala in olimpijski nastop končala na 23. mestu, osem minut in pol za francosko junakinjo.

"Začela sem dobro in se prvi krog držala vodilnih. Namesto da bi v nadaljevanju vsak krog napredovala, me je vse bolj pobiralo. Že v drugem krogu sem videla, da me čaka težka dirka. Predvsem sem bila slaba na vzponih, medtem ko mi je šlo na spustih bolje. Ne vem, kje se skriva razlog. Ves teden mi je šlo na treningih dobro, na dirki pa ne, zato sem razočarana. Posebne taktike v gorskem kolesarstvu ni. Treba je biti od začetka v stiku z najboljšimi, sicer nimaš možnosti za vrhunsko uvrstitev," ni skrivala razočaranja Blaža Klemenčič.

Nad slabim nastopom Blaže Klemenčič je bil razočaran tudi selektor Robert Pintarič, medtem ko ga je Tanja Žakelj pozitivno presenetila. "Pred dirko smo pričakovali, da bi se Blaža lahko uvrstila med najboljšo deseterico, Tanja pa petnajsterico. Hitro lahko ugotovimo, katera je presenetila, katera pa razočarala. Z Blažo bova imela dolgo pot do doma, saj bova z avtom prevozila 1400 kilometrov. Verjamem, da bo imela Blaža dovolj časa, da bo lahko dolgo časa razmišljala, kaj je bilo narobe. Ne razumem, da lahko nekdo pride na olimpijske igre tako dobro pripravljen, kot je bila Blaža, potem pa pokaže takšen skromen nastop. Če v takšnem primeru niso krivi zdravstveni razlogi, ne vem, kaj si lahko zamisliš. Če bi primerjal Blažo spomladi in na olimpijskem nastopu, je šlo za dva različna človeka," je bil nad nastopom Blaže Klemenčič razočaran Robert Pintarič.

"Še zadnji trening je pokazal, da je bila Blaža veliko boljša kot Tanja. Ne vem, kaj se je začelo dogajati, da je šla po prvih dveh krogih tako navzdol. Olimpijska dirka ni bila nič posebnega. Blaža je vozila že daljše preizkušnje v večji vročini. Razlika je v tem, da olimpijske igre prinašajo velik cirkus, a za vsakega enak, tako da s tega stališča ni opravičila," je nadaljeval Pintarič, iz katerega so kar vrele besede. "Zmaga Francozinje me ne preseneča. Morda me še najbolj drugo mesto Nemke, saj v vsej sezoni niti na eni tekmi svetovnega pokala ni bila na zmagovalnih stopničkah. Kako naprej? Tudi mene čaka dolga vožnja do Ljubljane in bom imel veliko časa za razmislek."