Saksofonist in pihalec Andy Middleton je ameriški jazzist, saksofonist, improvizator, skladatelj in profesor kompozicije na dunajskem konservatoriju in je tudi že četrto leto umetniški vodja Jazzintyja. Kako na kratki poletni delavnici pustiti pedagoško sled, ki bo pozneje koristila udeležencem? Middleton pravi, da v času, ki ga udeleženci preživijo z mentorji, med seboj veliko razpravljajo o glasbi sami, o izvajalskih praksah, pa tudi študirajo in igrajo. Spoznavajo se z jazzovsko teorijo, zanimajo jih improvizacijske strategije, funkcioniranje ritem sekcij v jazzovskem kontekstu, imajo tudi pevsko in tolkalsko mojstrsko delavnico, pa tudi tečaje etnoimprovizacije.

Korakoma do izkušenj

Middleton bo vodil delavnico za saksofoniste in druge pihalce: "Moji mentorski prijemi temeljijo na razmisleku, kako razvijati inštrumentalno tehniko in kako jo kombinirati s teoretičnim in ritmičnim znanjem, nato pa vse povezati v izvajalsko izkušnjo. Veliko časa porabim za razvijanje slišnih sposobnosti, tako prek posnetkov kot prek inštrumentalne igre, medtem ko na ansambelskih vajah gradimo občutke igranja v bendu in bomo pripravili tudi tri skladbe za zaključni koncert. Naš fokus je torej na performativnih spretnostih in na umetniškem izrazu."

Umetniški vodja izbira mentorje in vsako leto se ekipi pridruži kakšen nov. Letos prvič v goste prihaja jazzovska legenda in osrednji gost festivala basist Miroslav Vitouš, ustanovni član legendarne zasedbe Weather Report; imel bo samostojni koncert in vodil bo mojstrski tečaj jazzovske improvizacije. Prvič organizirajo tečaj etnoimprovizacije, kjer bo mentor sicer stari znanec Jazzintyja Ratko Zjaca - skupaj bodo prečesali barvito dediščino orientalske in indijske glasbe. Nova bosta še dva mentorja, Luis Ribeiro za tolkala in Danny Grissett za klavir, ki je zadnji trenutek zamenjal napovedanega Jasperja Soffersa.

Paleta zvrsti

Bistvena novost letošnjih delavnic so kombo zasedbe. "Že danes bodo mentorji opravili avdicije z udeleženci ter jih na podlagi predznanja in deloma želja usmerili v zasedbe," pravi Jure Dolinar. Prve vaje po zasedbah bodo nocoj, sicer pa bodo dopoldanskim učnim uram v glasbeni šoli sledila popoldanska teoretična predavanja v Klubu LokalPatriot.

Bende so snovali že prejšnja leta, a je bil program, sestavljen iz jazz standardov, manj zahteven; zasedbo John McLaughlin Tribute Combo bo vodil Ratko Zjaca, zasedba Rhytem & Blues Vocal Group bo interpretirala glasbo Raya Charlesa, Jamesa Browna, Arethe Franklin. Na novo zasnovan je Fusion Ensemble, kjer se bodo ukvarjali z glasbo Weather Report, Jimija Hendrixa in še koga, medtem ko so Latin Jazz Band osnovali že lani, a tokrat bo delo bolj kompleksno. Med kombo zasedbami bosta še Miles Davis Acoustic Ensemble in Experimental Ensemble, vsi skupaj pa se bodo predstavili na zaključnem koncertu v soboto 18. avgusta.

Umetniškega vodjo sicer zanima, kako najbolje zmotivirati udeležence, jim pripraviti vznemirljiv študijski in pozneje tudi koncertni program, ki jih bo inspiriral in bo poučen za vse udeležence. "Prav uživam, ko lahko primerjam ustvarjalce v fantastičnih timih skupaj z njihovimi mentorji, nad čemer smo potem vsi vzhičeni. Udeleženci morda ne razumejo takoj celotne teže naše skupne glasbene izkušnje, ampak druženje je lahko v velik izziv: uspelo nam je najti pravi prostor za vsakega in vsak ima priložnost, da odraste tako kot glasbenik kot človek," je še povedal Middleton, ki je to poletje porabil tudi za pripravo avtorskega cedeja, piše pa tudi svojo drugo knjigo o skladanju. Njegovo prvo knjigo, Melodična improvizacija so njegovi študentje menda zelo dobro sprejeli, saj jim pomaga pri razmisleku o solističnih improvizacijah.

Druženja ob glasbi

Drugi del Jazzintyja je festival, ki že tradicionalno prva dva dneva ponudi prostor mladim slovenskim bendom, ki se na sceni precej opazno uveljavljajo; letos bosta to Vid Jamnik s svojim kvartetom ter Andrej Hočevar z zasedbo 9MM. Koncerti bodo v LokalPatriotu, četrtkov koncert z Ladom Jakšo z naslovom Fluidna partitura jazza pa bo v galeriji Simulaker. Multivizijsko bo povezal jazz in fotografijo, s tem pa tudi oba novomeška festivala, jazzovski festival ter festival dokumentarne fotografije Fotopub, ki se je iztekel konec julija.

Na vrtovih Dolenjskega muzeja bo nekoliko pozneje še bolj sproščujoč koncert ob jazzovskem bluesu z avstrijsko-italijansko zasedbo Big Boogaloo Horns, ki jo vodi hammondist Raphael Wressnig. V petek bodo koncertirali mentorji delavnic, in sicer pod naslovom Jazzinty Ensemble feat. Miroslav Vitouš, kjer bodo pokazali svoje prave veščine jazzovske improvizacije; to bo unikaten, posebej za to priložnost izveden program. Preostali koncerti, denimo Alenke Godec in zasedbe Grooveapartment, so namenjeni splošni popestritvi večerov v mestu za širši krog ljudi in jih je pod svoje okrilje vzela Evropska prestolnica kulture. Tudi letos ne bo šlo brez jam sessionov: na lunch sessionih ob enih popoldne na Glavnem trgu bodo glasbeniki improvizirali za naključne sprehajalce, na night sessionih v LokalPatriotu pa se bodo ustvarjalno družili udeleženci delavnice, mentorji ter drugi slovenski ljubitelji in izvajalci jazzovske glasbe.