Po tradiciji se je predstavila nova kraljica terana, ki so jo pred dnevi izbrali pod latnikom evropskega prijateljstva v kraški vasici Pliskovica. Krono bo leto dni nosila Katrin Štoka iz zamejskih Briščikov. Čeprav je bila edina prijavljena za ambasadorko Krasa, pa je morala, kot je dejala, opraviti težko preizkušnjo pred zahtevno strokovno komisijo. Med drugim je morala med tremi vini prepoznati tudi teran. Katrin je nasledila Marušo Rogeljo. "Zavedam se pomembne naloge, ki so mi jo zaupali pri promociji terana in drugih kraških vin ter bogastva kraške krajine in njenih prebivalcev tako na slovenski kot italijanski strani Krasa," je povedala že druga zamejska kraljica terana.

Medtem ko je kakovost letošnje letine terana še vprašljiva, težave povzroča predvsem suša, pa je bil lanski letnik izjemno dober. To je potrdil tudi predsednik komisije, priznani strokovnjak Miran Vodopivec. Na izbor, ki so ga pripravili v kraški vasici Tomaj, je letos prišlo kar 39 vzorcev. Najvišjo oceno so prisodili teranu s turistične kmetije Durcik - Petelin, ki jo vodita Breda in Franko Durcik. Kako huda je bila konkurenca, pove podatek, da sta David in Rajko Štok iz Dutovelj ter Primož Štoka iz Krajne vasi pri Dutovljah, ki sta pristala na drugem mestu, imela le 7 stotink nižjo oceno.

Med tistimi, ki so se včeraj podali na 12 kilometrov dolgo pot pod geslom "K nogam na teran in pršut", je bil tudi Peter Sitar iz Ljubljane: "Iz Dutovelj smo šli do Brij pri Koprivi, kjer smo si ogledali nasad sivke, nadaljevali proti Kobdilju do slikovitega Štanjela. Ni bilo naporno." V Dutovlje so se pohodniki vrnili z vlakom. Izgubljene kalorije so zatem kaj hitro nadomestili s pršutom, krvno sliko pa si popravili s teranom.