O zmagovalcu skupnega seštevka je tako odločala zadnja kraljevska etapa, ki je bila dolga 215 kilometrov. Pri drugem vzponu na Muur van Geraardsbergen sta glavnini pobegnila Ballan (BMC Racing) in Boom (Rabobank) in visok tempo ohranila vse do cilja, ko je Ballan dobil etapo, Boom pa dirko. Na petem mestu je dirko končal Španec Alberto Contador na svoji prvi veliki tekmovalni preizkušnji po prestani prepovedi tekmovanja zaradi kršitve protidopinških pravil. Španec je tako dobil potrditev dobre forme in pravšnje mere samozavesti pred začetkom domače kolesarske pentlje, dirke po Španiji oz. Vuelte.

Boom je ob začetku zadnje etape za vodilnim po šestih etapah Kanadčanom Sveinom Tuftom zaostajal štiri sekunde, a jih je na koncu več kot nadoknadil. Tuft je etapo končal na 35. mestu, za Ballanom pa je zaostal 40 sekund, v skupnem seštevku pa je bil sedmi.

Slovenec Simon Špilak (Katjuša) je v cilj prikolesaril z več kot minuto zaostanka za Ballanom, na 48. mestu. V skupnem seštevku je dirko končal na 26. mestu z zaostankom 2,25 minute.