Kot so na upravi za zaščito in reševanje zapisali v sporočilu za javnost, so neeksplodirana ubojna sredstva zelo nevarna, ker so jih izstrelili, ob nedavnem požaru pa so izpostavljena še visokim temperaturam. Na pogorišču, ki obsega okoli 90 hektarjev, je zgorela podrast in je tako območje bolj prehodno, zato pa so tudi ubojna sredstva bolj vidna in dostopna, vsako nepooblaščeno poseganje pa je lahko smrtno nevarno. Domneva se, da je na pogorišču največ pehotnega streliva, topovskih granat in drugega streliva iz prve svetovne vojne.

Sodelujoči v akciji bodo teren pregledali z detektorji kovin in magnetnimi lokatorji, dodatno pa tudi s kovinskimi tipalkami za pregled zemljišča. Vse najdbe, ki bodo v takem stanju, da jih bo mogoče odstraniti in odpeljati, bodo do uničenja shranili v začasnem skladišču. Najdbe, ki jih zaradi njihovega slabega stanja ne bodo mogli odpeljati, bodo uničili na kraju najdbe z nekontaktno metodo ob uporabi kumulativnih penetratorjev.

Če bo pripadnike enote danes prehitela noč, bodo z akcijo nadaljevali v nedeljo. Območje pregleda bo v tem času zaprto in označeno s trakovi civilne zaščite, občane pa se naproša, da se med akcijo zaradi nevarnosti ne približujejo območju pogorišča.