Veliko prihodkov ima društvo od najemnine, ki jo plačuje njihov avtokamp Šobec. Poleg Šobca ima društvo v lasti še podjetje, ki je lastnik leškega hipodroma, kar nekaj prihodkov (devet tisočakov na leto) dobijo od članarine, lani pa so imeli več kot pol milijona finančnih prihodkov. Pogled na javno objavljene bilance stanja TD Lesce pokaže, da imajo dobrih enajst milijonov evrov sredstev, od tega kar osem milijonov in pol kratkoročnih finančnih naložb.

Šobec še vedno privlačen in urejen

Prav zaradi tako odličnih bilanc društva pa preseneča dejstvo, da Turistično društvo Lesce že skoraj celo desetletje praktično ne vlaga v svoj glavni "adut" in ponos, ki mu ne nazadnje prinaša tudi (z izjemo finančnih naložb) največji delež prihodkov. Avtokamp Šobec je že v bivši državi veljal za vzor odlično urejenega kampa, ki je pobiral nagrade tudi v samostojni državi. Zadnja večja naložba je bila gradnja bungalovov pred devetimi leti, v zadnjih letih pa so obnovili otroška igrišča, streho, posodobili internetne povezave. Bežnemu opazovalcu se zdi, da po ugledu in ponudbi bližnji blejski kamp v Zaki zadnje čase prekaša velikega brata s Šobca. Po drugi strani pa je dejstvo, da Šobec dosega nadpovprečno dobre rezultate. Letos imajo kar za tretjino več gostov kot v enakem obdobju lani. Zabeležili so že 16.500 gostov, ki so ustvarili 60.000 nočitev. Kamp je te dni poln nizozemskih, nemških, italijanskih in drugih turistov. Vsi cenijo neokrnjeno naravo, bližino Save, Bleda, kolesarskih poti in gorenjskih gora. Tudi kamp je lepo urejen, goste navdušujejo zeleni gozd, mir, svobodno gibanje. "Tradicionalno smo vezani na nizozemski in nemški trg, ki sta glede turizma edina v vzponu. Prav tako je, globalno gledano, v vzponu kampiranje. Mi smo bili na to pripravljeni in gostu ponudimo tisto, kar pričakuje," je povedal direktor kampa Šobec Sašo Gašperin.

Že deset let potreba po novi restavraciji

Rakava rana Šobca ostaja neugledna in že skoraj podirajoča se restavracija. Predsednik TD Lesce in prokurist kampa Šobec Zlatko Kavčič novo restavracijo obljublja že več kot desetletje. Naložba bi sicer presegla milijon evrov, a to se glede na "prihranke" društva, ki samo od kampa na leto dobi okoli 150.000 evrov najemnine, in glede na to, da kamp prav tako posluje pozitivno, ne zdi veliko. A za varčnega in preračunljivega bankirja po njegovih besedah tudi v turizmu velja strogo načelo ekonomske logike: "Uspešnost in ugled podjetij, tudi v turizmu, se meri po bilancah. Naše so v odličnem stanju, kar za druge ne bi mogel reči. Gostje so zadovoljni, poslovanje je odlično in to ob tem, da nam res ni treba veliko narediti. Pa ne gre za to - prizadevamo si, da bi ohranili zeleni turizem, ki je in bo v vzponu in ki ga bodo naši gostje znali vedno bolj ceniti. Prav tako smo ponosni, da je naš gost v kampu svoboden. V Istri, recimo, takega kampa ne najdete," je prepričan Zlatko Kavčič, ki trdi, da so mnoga slovenska turistična podjetja naredila napako, ko so z velikimi naložbami čez noč skočila iz kategorije dveh v pet in več zvezdic.

Denar bo omogočil razvoj, ko bo čas za to

"Če bi se Šobec preveč investiral, bi bila to napaka! Tako pa Šobec ostaja v slovenski lasti. Morda bo kdo rekel, da spimo na denarju. Jaz pravim, da imamo denar, ki nam omogoča razvoj, ko bo čas za to," je dejal Kavčič. Glede najemnine, s katero Šobec polni društveno blagajno, pravi, da je ta logična, saj s tem ohranjajo zdravo in predvsem uspešno ter konkurenčno poslovanje Šobca.

Se pa tudi Kavčič zaveda, da bi bila naložba v novo restavracijo nujna. A že nekaj let išče izgovor v kanalizacijskem omrežju, ki naj bi ga do kampa zgradila občina Radovljica. Na občini so pojasnili, da bi kamp tudi sam lahko poskrbel za lastno kanalizacijo in malo čistilno napravo, češ da to omogoča nova zakonodaja. A v tem primeru verjetno ne bilo Kavčičeve "ekonomske logike". Je pa župan Radovljice Ciril Globočnik zatrdil, da bo občina poskrbela za kanalizacijo takrat, ko bodo začeli tudi gradnjo bližnjega turističnega kompleksa Mivka, ki naj bi ga gradil GV Holding, a je recesija močno upočasnila njihove smele načrte.

Naj ponovimo, da je GV Holding prišel do zemljišča ob kampu Šobec z menjavo prav s TD Lesce, ki ima zdaj v lasti bližnji hipodrom. Tudi za tega ima društvo smele načrte. "Denar, ki ga je prihranilo društvo, bo šel tudi za obnovo hipodroma. A nič ne hitimo. V mislih imamo rekreacijski konjeniški park, za uresničitev ideje pa iščemo primernega arhitekta," je še pojasnil Zlatko Kavčič.