Ferragosto danes ni več to, kar je včasih bil, in avgust, ki je tradicionalno veljal za čas italijanskih poletnih počitnic, bo po letošnjih napovedih tudi za Italijane deloven, le v kratkem delu pa namenjen oddihu. V letošnjem avgustu se bo tako na počitnice odpravilo skoraj trideset odstotkov manj Italijanov kot avgusta lani. Takšnega globokega padca v Italiji ne beležijo vse od začetka zbiranja statističnih podatkov. Več kot polovica Italijanov, ki se letos ne bo odpravila na dopust, kot glavni razlog navaja pomanjkanje denarja. In tudi tistih 27 milijonov Italijanov - lani se jih je na poletni dopust odpravilo več kot 33 milijonov - ki bodo odšli na počitnice, bo za dopust zapravilo nekoliko manj kot lani.

V restavracijah na Obali zapravijo do 90 odstotkov manj

Na Obali se upad Italijanov že pozna, tožijo v hotelu in restavraciji Tomi. "Ogromno naših stalnih dolgoletnih gostov letos ni ali pa ne bo prišlo," opisujejo. Gostje, ki vendarle pridejo, pa zapravljajo malo. Sicer prenočujejo v hotelu, a ne uporabljajo nobene zunajhotelske storitve, ki ni vključena v ceno. Ti znani jedci nič več ne jedo takšnih količin hrane kot nekoč. Pojedo večerjo, ki jo imajo plačano v polpenzionu, in konec. Podobno opažajo tudi v restavraciji. Medtem ko so včasih prav Italijani naročali drage ribje krožnike, se danes raje odločajo za predjed ali glavno jed in si ne privoščijo ničesar več. "Izpad pri potrošnji hrane je gotovo med 85 in 90 odstotki pri italijanskih gostih," ocenjujejo v hotelu in restavraciji Tomi. Krizo so sicer pri italijanskih gostih zaslutili že konec lanskega leta, letos pa je udarila s polno močjo.

Direktor Turističnega združenja Portorož Jadran Furlanič poudarja, da uradnih podatkov še nimajo, ocenjuje pa, da je hotele na Obali doslej obiskalo vsaj 30 odstotkov manj Italijanov kot lani. Manko delno zapolnjujejo z Nemci in Avstrijci, ki se letos krepijo. V Portorožu je zaznaven tudi trend upadanja dnevne porabe gostov, kot je tudi zelo slab obisk dnevnih gostov iz Italije. "V gostinstvu je seveda to najbolj opazno," dodaja.

Na Bovškem vendarle več italijanskih gostov

V zgornjem Posočju se v teh dneh sicer lahko pohvalijo z velikim številom gostov. V Bovcu in Trenti so zasebne sobe in apartmaji več kot 90-odstotno zasedeni, a prevladujejo slovenski gostje, Nemci, Nizozemci, Madžari in Čehi. V prihodnjih dneh pa pričakujejo več Italijanov. "Italijani so še vedno naši stalni gostje, ki pa zadnja leta ostajajo le tri do štiri dni," je povedala Gizela Flajs, vodja prodaje v kaninskem hotelu. V Goriških brdih je v teh poletnih dneh največ Francozov, ki prihajajo na pokušino vin v briško vinoteko, od tam pa odhajajo tudi na posamezne kmetije, pravi Erika Kovačič iz turističnega informacijskega centra na Dobrovem in dodaja, da so stalni dobri gostje tudi Avstrijci in Italijani.

"V Hitovih hotelih in igralnicah - tako na Goriškem kot tudi v Kranjski Gori in Rogaški Slatini - avgust velja za poslovno uspešnejši mesec, bistveno bolj od junija in julija, in v teh dneh pričakujejo tudi več italijanskih gostov, res pa ne toliko kot v minulih letih," je povedala Lavra Peršolja. Hitove igralnice v prvih šestih mesecih letos beležijo za nekaj odstotkov manjši obisk v primerjavi z lanskim letom, kar pa je mnogo bolje od konkurence, ki beleži mnogo večji padec obiska in realizacije.

Predvsem na italijanske goste v prihodnjih štirinajstih dneh računa ena najbolj znanih slovenskih restavracij na gradu Zemono, ki jo vodi Tomaž Kavčič. "Zadnji dve leti odpiramo restavracijo sredi avgusta prav zaradi Italijanov, ki prihajajo iz notranjosti Italije, tudi 1500 kilometrov daleč. Prihajajo predvsem zaradi hrane. Poznajo našo ponudbo in se odločijo preživeti počitnice v Sloveniji, seveda z obiskom dvorca Zemono in naše gostilne. To so pravi gurmani," je povedal Tomaž in dejal, da je sicer 50 odstotkov njihovih gostov Slovencev, 40 odstotkov pripade Italijanom, preostalo pa so Avstrijci, Nemci, Nizozemci in drugi.

V Ljubljano pridejo nakupovat, prespijo pa ne

V prestolnici je medtem ravno nasprotno kot na Obali. Denimo v sredo je TIC obiskalo 2493 gostov. "To je ogromno," pove direktorica zavoda Turizem Ljubljana Barbara Vajda. Veliko je Špancev in Francozov, ki jih prejšnja leta ni bilo, še vedno so prisotni tudi Italijani, jih je pa manj. Po številu nočitev so na drugem mestu in ne več na prepričljivo prvem, kot so bili lani. Letos so jih izrinili Nemci. Dejstvo, da je Italijanov manj, najbolj občutijo hotelirji, saj so v preostalih segmentih turistične potrošnje Italijani še prisotni. Z njo se strinjajo v Hotelu Cubo. "Res je manj Italijanov, a njihov izostanek rešujejo Američani, Kanadčani in Francozi," je pred časom pojasnil direktor hotela Sandi Kovačevič.

"Kriza je tako verjetno vplivala na to, da relativno pogosto hodijo na enodnevne izlete, zato jih opažamo v TIC, prespijo pa ne več. Ljubljana jim je še vedno zanimiva, a ugotovili so, da lahko sem pridejo na izlet in po nakupih," še dodaja Vajdova.