"Javni razpis je tako rekoč pripravljen. Hitimo, da bi se lahko dela čim prej nadaljevala. In če po tem, ko bo nov izvajalec izbran, ne bo nobenih pritožb, bi se lahko v najboljšem primeru dela nadaljevala že septembra, če pa se bo kdo pritožil, se bo vse skupaj seveda zavleklo," je povedal Marko Zidanšek, pooblaščenec celjskega župana Bojana Šrota. Občina je tudi že sprožila postopek za unovčenje bančne garancije, sicer pa projekt, vreden dobre štiri milijone evrov, za katerega je občina pridobila tudi 2,5 milijona evrov evropskega denarja, naj ne bi bil ogrožen.

Kot smo že poročali, je občina minuli teden razveljavila pogodbo, ki jo je spomladi sklenila z družbo Ceste mostovi Celje (CMC). Ta je tudi takoj začela obnovo mestnega jedra in ta trenutek je mesto eno samo veliko gradbišče. A na občini niso želeli tvegati in zaradi finančnih težav družbe CMC, ki je od začetka meseca v prisilni poravnavi, so se odločili, da pogodbo raje predčasno razveljavijo. Je pa občina z družbo CMC vrsto let dobro sodelovala. Ne nazadnje je maja 2009 s CMC kot zasebnim partnerjem podpisala koncesijsko pogodbo za gradnjo, upravljanje in vzdrževanje mestne tržnice, kar je v celoti financiral CMC, vrednost naložbe pa je znašala 3,8 milijona evrov. Po tej pogodbi se je družba CMC tudi zavezala, da bo 10 let upravljala objekte in opremo tržnice ter prostore za svoj račun oddajala v najem, po preteku tega obdobja pa naj bi objekti s pripadajočo opremo prešli v last občine. Na vprašanje, kaj se bo v primeru stečaja družbe CMC zgodilo s tržnico, na občini ne vedo in o tem sploh še niso razmišljali. Kot pravi Zidanšek, gre za precedens v slovenskem prostoru, kot je bil pilotni primer pri nas tudi tovrstna gradnja tržnice ter njeno upravljanje in vzdrževanje.

Obnova mestnega središča naj bi bila, po oceni strokovnjakov, za zdaj le v manjšem zaostanku. A predvsem Celjani, ki živijo in delajo v strogem centru, se bojijo, da bi "šlo kaj narobe" in se bodo dela močno zavlekla. "Jasno je, da ko je mesto enkrat razkopano, to ni privlačno ne za domačine in še manj za turiste, posledično pa to čutimo tudi mi," v en glas zatrjujejo trgovci. Mnogim, ki so opazovali delo gradbincev v minulih dneh, pa so se ti tudi smilili, saj jim delodajalec v hudi vročini ni zagotovil pitne vode, na kar so glasno opozorili tudi sindikalisti in jim sami priskrbeli plastenke z dragoceno tekočino.