Letošnje igre tako niso bile le praznik športa, temveč tudi priložnost, da športniki, menedžerji in sponzorji ugotovijo, kako velik vpliv imajo družbena omrežja. Da se pri uporabi le teh ne gre šaliti, sta na lastni koži občutila tudi dva športnika, ki sta bila zaradi rasističnih tvitov izključena iz iger, aretacija pa je zaradi žaljenja britanskega skakalca v vodo Toma Daleyja doletela tudi nepremišljenega najstnika, poroča Reuters

"Velika večina dobitnikov medalj v Londonu aktivno komunicira s svojimi navijači prek facebooka, twitterja in drugih družbenih omrežij,“ ugotavlja Drew Thomson, izvršni direktor Starcounta, podjetja, ki se ukvarja s sledenjem družbenih omrežij.

Najbolj priljubljena Phelps in Bolt

Številke, ki so jih izdali pri Starcountu, so pokazale, da je samo ameriški plavalec Michael Phelps v času iger na twitterju dobil kar milijon novih sledilcev in jih ima zdaj že 1,2 milijona, k temu pa gre prišteti še 800 tisoč prijateljev na facebooku.

Izjemno priljubljen je tudi dobitnik zlata v teku na 100 in 200 metrov Usain Bolt, ki ima na twitterju 725 tisoč novih sledilcev (skupno že 1,36 milijona), še 700 tisoč pa jih je pridobil prek facebooka.

Poleg omenjene dvojice je postala nadvse priljubljena tudi 16-letna ameriška gimnastičarka znana pod vzdevkom "leteča veverica“, Gabby Douglas, ki je imela pred Londonom na facebooku "le“ 15 tisoč prijateljev, po novem pa že kar 600 tisoč. Dobitnica dveh zlatih odličji se lahko med drugim pohvali, da je njen prijatelj postal tudi pop idol Justin Bieber.

Med deseterico športnikov, ki so v času olimpijskih iger dobili največ novih oboževalcev, so tudi kitajska plavalka Sun Yang, njen rojak in tekač čez ovire Liu Xiang in tudi plavalec Ryan Lochte ter košarkar LeBron James.

Nova dimenzija

Po besedah prvega moža odgovornega za šport pri Twitter UK, Lewisa Wiltshira, je Twitter olimpijskim igram dal novo dimenzijo. Priča smo bili deljenju fotografij in pogovorom med športniki in odgovarjanju na raznovrstna vprašanja sledilcev, s čimer so oboževalci dobili prvovrstni vpogled v dogajanje v času iger,“ je prepričan Wiltshire.

Veliko so se naučila tudi podjetja

Množična uporaba družbenih omrežij v času iger pa je bila po mnenju profesorja športnega menedžmenta Leaha Doniana nadvse poučna tudi za sponzorje. Ti so lahko ugotovili, kako družbena omrežja uporabiti sebi v korist.

"Podjetja so pred olimpijskimi igrami streljala v prazno. Na bodočih večjih prireditvah bodo zato mnogo bolj kreativni,“ ugotavlja Donian.