Raziskava portala eCigaretteDirect.co.uk je pokazala, da več kot polovica vprašanih moških (55 odstotkov) občuti pritisk s strani svojih partneric, ki po branju uspešnice Petdeset odtenkov sive (Fifty Shades of Grey) zahtevajo več domišljije v postelji. Malo več kot četrtina od 500 anketiranih moških (26 odstotkov) je priznala, da se je njihovo intimno življenje izboljšalo, malo manj kot petina (19 odstotkov) bistvenih sprememb ni občutila.

Pogostejši spolni odnosi so se znašli v vrhu ženskih zahtev, ki so prebrale knjigo. Pestrost, kot na primer novi položaji in različne spolne igrice, so ženske umestile na drugo mesto, daljše trajanje spolnih odnosov pa na tretje mesto.

Več kot tretjina (34 odstotkov) moških je priznalo, da so njihove partnerice zahtevale, da preberejo knjigo, ki so jo kritiki označili za "pornografijo za mamice", zdaj pa imajo težave doseči merila, ki jih je prek glavnega junaka postavila prej neznana pisateljica. Samo eden izmed dvajsetih vprašanih je knjigo prebral ali jo ravnokar bere, kar naj bi razložilo, zakaj so bile nove zahteve njihovih partneric tako šokantne.

"Še sanjalo se mi ni, v kaj se bom spustil"

Eden izmed anketiranih moških je komentiral: "Slišal sem nekaj podrobnosti o knjigi in menil, da bi bilo dobro, če bi jo prebrala tudi moja žena. Še sanjalo se mi ni, v kaj se bom spustil." Nadaljeval je: "Poročena sva že vrsto let in lahko priznam, da je spolnost že postala rutina. Vendar zdaj res nisem prepričan, če bi bo uspelo zadovoljiti vse njene nove potrebe."

Tiskovni predstavnik protala eCigaretteDirect.co.uk je pojasnil: "Veliko moških je prepričanih, da so v spolnosti kot alfa samci, ko pa spolnost narekuje ženka, hitro občutijo, da so pod stresom." Velika večina anketiranih moških je priznala, do občutijo pritisk, naj postanejo v spalnici avanturisti. Nekateri so izpostavili, da niso več povsem prepričani, ali so njihove spolne želje skladne s partneričinimi.

Novinar in kolumnist Peter Lloyd je rezultate komentiral, da so morda zabavne za ženske, a da ne ponujajo nikakršnega vpogleda v moško seksualnost. "Če anketo jemljete resno, potem smo vsi moški nerodni bedaki, ki imamo radi seks, a pri njem nismo ravno dobri. Ne zdržimo dovolj dolgo, naše tehnike so slabe in naše partnerice nezadovoljene. Medtem ko so vse ženske odlične v postelji, neprestano. Smešno," je opisal in dodal, da je k sreči noben moški ne bo upošteval, saj dokazuje samo eno stvar, "da ne moremo zmagati."

Portal, ki je izvedel anketo, je Lloyd oštel, da moški niso "neprestano v pripravljenosti, vedno hvaležni, da pokleknejo k ženskemu oltarju, ko te pokličejo". Poudaril je, da je spolnost za moške že tako stresna: "Saj smo mi tisti, ki damo pobudo, vse izvedemo in dosežemo cilj, upoštevamo željo po trajanju in prepoznavanju pravih trenutkov. Da ne omenim še lova." Glede knjige, ki je v ženskah sprožila spolni požar, pa se ne obremenjuje, saj po njegovem to le pomeni, da bodo moški lahko kmalu zahtevali, da se ženske "vedejo tako kot junakinja".