»Zelo dogo sem čakal na ta trenutek. Nisem dvomil o svoji zmagi, ko pa sem videl, da so vremenske razmere ugodne, sem se odločil, da grem še po rekord,« je povedal David Rudisha, ki je olimpijski stadion spoznal že februarja, ko ga je po njem popeljal prijatelj in predsednik organizacijskega komiteja OI Sebastian Coe. Rudisha, ki pripada plemenu Masajev, ni tipičen peresno lahki kenijski tekač. Geni so mu bili položeni v zibko, saj je bil oče Daniel član srebrne kenijske štafete 4 x 400 na OI 1968 v Mehiki, mama Naomi pa tekačica na 400 m z ovirami.

Finale na 200 metrov se je spremenil v nacionalno prvenstvo Jamajke s trojno zmago. Usain Bolt se je kot torpedo izstrelil iz startnih blokov ter že v prvih 50 metrih razrešil vse dvome o zmagovalcu. Ob prihodu v cilj s časom 19,32 je imel takšno prednost pred rojakom Yohanom Blakeom (19,44), da mu je s prstom na ustnicah že pred ciljno črto pokazal, kako ga je utišal, potem ko je njegov partner na treningih napovedoval, da ga bo vrgel s prestola. Popoln jamajški večer je z bronom zakrožil Warren Weier (19,84). Bolt je tako postavil nov mejnik, saj je postal prvi atlet v zgodovini, ki je ubranil naslova olimpijskega prvaka na 100 in 200 metrov, da znova zaokroži trojček zlatih odličij, pa bo imel priložnost še v štafeti 4 x 100 metrov.

»Vzel sem tisto, po kar sem prišel. Zdaj sem legenda in največji živeči atlet. Sem v isti kategoriji kot Američan Michael Johnson. Tekma na 200 metrov je bila težja od mojih pričakovanj. Občutil sem pritisk, zdaj bom užival v štafeti, kjer bomo potrjevali, da je Jamajka najboljša država v sprintu na svetu. Vsemu svetu sem pokazal, da sem najboljši, to je moj trenutek, ki ga ne bom nikoli pozabil, zato bom užival v uspehu, za katerega sem trdo delal vso sezono. Ponosen sem sam nase. Vremenske razmere so omogočale svetovni rekord, žal nisem imel dovolj hitrosti ob prihodu iz zavoja,« je povedal Usain Bolt po tem, ko je jamajški trojček kolajn odtekel častni krog, nato so gledalci začeli zapuščati stadion, čeprav tekmovanj še ni bilo konec.