Naša južna soseda je v Londonu v ta namen najela petzvezdični hotel s 50 posteljami, ki spominja na dvorec in je urejen v starinskem britanskem slogu, stoji pa v najprestižnejšem delu mesta. Je pravo nasprotje puba v zakotni londonski uličici, ki je v času olimpijskih iger zbirališče Slovencev in prizorišče proslavljanj olimpijskih odličij. Slovenska vlada je namreč tik pred zdajci preklicala dogovor o sofinanciranju olimpijske hiše v Londonu, zato je naša država pač nima. S tem se je vnaprej odrekla možnosti za morebitno sklepanje poslov, kajti utesnjen, temačen in hrupen gostilniški prostor za kaj takega ni niti približno primeren.

Olimpijsko hišo je odprl Josipović

"V Londonu nimamo olimpijske hiše. Imajo jo države, ki so finančno močnejše od nas, pa tudi nekatere, ki so v tem pogledu šibkejše. Mi imamo zavetišče v pubu, ki ga je najela Pivovarna Laško in kjer se zberemo po vsaki kolajni," je razmere opisal predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič, ki je trn v peti aktualne vlade, kar je bil - poleg varčevanja - verjetno glavni razlog, da je slovenski olimpijski hiši v Londonu zadnji trenutek rekla ne.

Hrvaški olimpijski komite je hotel za svojo olimpijsko hišo najel že pred tremi leti in najemnino odplačal v več obrokih. To je storil v partnerstvu s potovalno agencijo Atlas. Odplačali so ga po ceni, ki je veljala takrat (po 360 evrov za sobo na noč, v času olimpijskih iger jih prodajajo po dobrih 760 evrov). Hrvaško olimpijsko hišo je drugič doslej odprl predsednik države (v Londonu Ivo Josipović, v Pekingu pred štirimi leti Stjepan Mesić), v njej pa imajo poleg Hrvaške turistične skupnosti svoje prostore tudi gospodarska zbornica in novinarji, ki poročajo z iger.

"V Londonu je kakih sto hrvaških novinarjev, a le 24 jih ima akreditacijo, zato ne morejo v olimpijsko vas, da bi tam intervjuvali športnike. Nedopustno bi bilo, če bi naši novinarji tavali po Londonu in ne bi mogli kakovostno opravljati svojega dela. Tem ljudem moramo ponuditi prostor, kjer pridejo v stik s športniki. Raztrgali bi nas, če tega ne bi naredili, zato imamo v olimpijski hiši novinarsko središče, kjer so novinarjem na voljo računalniki in brezplačne telefonske povezave, vsak dan pa organiziramo tudi novinarske konference," nam je pojasnil Četković. Dodal je, da hrvaško olimpijsko hišo v Londonu financirajo izključno sponzorji, država da denar le za priprave in nastope športnikov. Je pa treba povedati, da na Hrvaškem v nasprotju s Slovenijo financiranje vsega športa poteka prek olimpijskega komiteja.

V Londonu tudi legenda hrvaške kulinarike

Hrvaška olimpijska hiša bo odprta do 13. avgusta, vsak dan pa se v njej zbere od 120 do 150 poslovnežev, novinarjev in povabljenih gostov. V njej se jim predstavljajo proizvajalci plastike, združenje marin in Hrvaška turistična skupnost s turistično ponudbo, kajti: "Delež britanskih turistov na Hrvaškem se je lani povečal za četrtino. So zelo bogati in zelo dobri porabniki - na Hrvaškem največji, poleg Slovencev in Srbov, seveda," ugotavlja Četković. Ker gre ljubezen skozi želodec, so Hrvati v Londonu poskrbeli tudi za to. S seboj so pripeljali tri kuharje, ki jih vodi legenda hrvaške kulinarike Gojko Dragić (med drugim je osebni kuhar smučarskih asov Janice in Ivice Kostelić), in vse potrebne sestavine za pripravo značilnih hrvaških jedi. "Kulen smo morali pritihotapiti, saj živil, ki niso toplotno obdelana, na območje EU ni dovoljeno vnašati," je priznal Četković.

Hrvaška na zadnjih zimskih olimpijskih igrah v kanadskem Vancouvru ni imela svoje olimpijske hiše. Občasno je gostovala v slovenski, za kar je, kot pravi Ranko Četković, Sloveniji še danes zelo hvaležna. "Iskreno upam, da bosta imeli Slovenija in Hrvaška na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014 skupno olimpijsko hišo. Obe imata kaj ponuditi ruskemu trgu - Hrvaška predvsem morje, Slovenija pa smučišča, zdravilišča... Ponujamo različne stvari, zato bi to lahko počeli skupaj. Takšna predstavitev bi bila bistveno cenejša," razmišlja sogovornik.