Danes bodo goste in javnost na težave z letaki opozarjali še v Portorožu, Strunjanu in Žusterni, v okolici večjih ljubljanskih hotelov ter v Lipici in Termah Olimia. "S to akcijo zaključujemo le prvi del načrtovanih protestov, saj upamo, da bo socialni dialog končno stekel in da bo na podlagi objektivnih dejstev, ki kažejo na slab položaj zaposlenih v naši panogi, dal konkretne rezultate. Ne zahtevamo veliko, a odnehali ne bomo," pravita predsednika obeh reprezentativnih sindikatov Kristijan Lesbaher in Aleš Kovačič.

Poudarjata, da je poletna turistična sezona že presegla pričakovanja in napovedi direktorata za turizem in internacionalizacijo pri ministrstvu za gospodarstvo. "Kljub krizi se za bleščečo sezono skriva beda vseh tistih, ki soustvarjajo turistične prilive v državni proračun in zasebne blagajne. A najpomembnejšim akterjem ne bodo ostale niti drobtinice. To, da več in bolje delaš, se namreč nikjer ne pozna.  Žepi delavcev ostajajo prazni," opozarjajo sindikati.

Ob tem pa predsednik območnega odbora gostinstva in turizma celjske zveze svobodnih sindikatov Boris Kidrič opozarja tudi na vse težji položaj zdravstvenega osebja v slovenskih zdraviliščih, maserjev, fizioterapevtov, medicinskih sester in drugih delavcev v zdraviliščih in termah. Zato danes z letaki opozarjajo tudi na slab položaj sobaric in zdravstvenih delavcev. "Njihove plače, kljub izobrazbi, zahtevnim pogojem dela, neugodnemu delovnemu času, ki je povsem primerljiv s tistim v bolnišnicah, ob tem pa vsak mesec pridelajo 20 do 30 presežnih ur, ostajajo daleč pod povprečjem in na mesec zaslužijo manj kot 700 evrov," poudarja Kidrič.

"Nimamo podjetniške kolektivne pogodbe, lastniki pritiskajo na nas, zdaj, ko so v javnem sektorju znižali plače, pa bi jih najraje znižali še nam, ki imamo že tako do 30 odstotkov nižje plače od kolegov v javnem sektorju," nam je zaupal zaposleni v enem od zdravilišč na Celjskem, ki ne želi biti imenovan. "V zdravilišču Rogaška Slatina - zdravstvo kolektivne pogodbe sicer imamo, a bi nam jih nadrejeni najraje kar odpovedali," še pove Kidrič. In dodaja, da je pri njih redno zaposlenih kar 130 zdravstvenih delavcev, pogodbeno pa jih zaposlujejo še 70. "Gre za zdravnike, fizioterapevte, diplomirane medicinske sestre," pravi. In prizna, da so se nedavno za las izognili stavki, saj so jim regres po tistem, ko so ga že osem let prejemali v višini zgolj 70 odstotkov, še znižali za 300 evrov.