Hrvati se bodo v današnjem polfinalu pomerili s Francozi, aktualnimi olimpijskimi (Peking 2008) in svetovnimi (Švedska 2011) ter nekdanjimi evropskimi prvaki (Avstrija 2010), zmaga pa jim bi prinesla nastop v nedeljskem finalu proti zmagovalcu dvoboja Madžarska - Švedska in boj za tretji naslov - za Atlanto 1996 in Atenami 2004 - olimpijskih zmagovalcev.

Hrvati so uspešno londonsko zgodbo začeli z - alarmom in begom iz dvorane Copper Box. Nekaj minut pred tekmo za trening z Islandci (še pred uradnim začetkom OI) se je oglasil alarm, glas iz zvočnika pa je igralce in vodstvi obeh reprezentanc opozoril, da gre za rumeno stopnjo nevarnosti in da naj iz varnostnih razlogov vsi zapustijo dvorano. Medtem ko so Islandci začeli bolj ali manj panično bežati proti izhodnim vratom, so se Hrvati v slogu balkanskih "flegmatikov" (še preden je prišlo uradno obvestilo, da se je alarm nenamerno vključil) mirno sprehodili čez igrišče.

Za naslednji alarm je poskrbel hrvaški selektor Slavko Goluža po tekmi s Srbijo, na kateri so njegovi igralci povozili sosede in se jim maščevali za polfinalni poraz na letošnjem EP v Srbiji (22:26). "Ta zmaga me močno spominja na film Oluja (v prevodu: Nevihta)," je v valu navdušenja izjavil Slavko Goluža, ki pa pri tem ni mislil na (neobstoječi) film, ampak vojaško operacijo hrvaških sil s takšnim nazivom iz avgusta leta 1995 proti Srbom, ki se je končala z osvobajanjem Knina. Na Goluževo izjavo, izrečeno zadnji dan julija ali le nekaj dni pred 17. obletnico "Oluje", se je najbolj burno odzvala znana igralka Angelina Jolie, ki je na Twitterju zapisala: "Šokirana sem. Nekateri ne razumejo bistva olimpijskih iger!" Oglasil se je tudi nekdanji odlični srbski rokometaš in reprezentant Nenad Peruničić: "Goluža je idiot in le idiot lahko to izjavi. Nikoli ga nisem imel za resnega igralca, prav tako ga ne jemljem kot resnega trenerja. Moja generacija je vedno premagovala Hrvate, zato je dobil komplekse, ki jih zdaj skuša ozdraviti s takimi izjavami."

A hrvaška rokometna nevihta v Londonu se je kljub temu nadaljevala, kajti za Srbi so padli še Madžari, aktualni evropski prvaki Danci in za konec skupinskega dela še Španci, bronasti z lanskega SP na Švedskem. Po petih tekmah v skupini smrti v londonski dvorani Copper Box se je rokometni turnir preselil v objekt Riverbank Arena, kjer so se Hrvati v četrtfinalu udarili s Tunizijo in po obojestransko grobi igri zmagali s 25:23. "Tunizijci so pokazali stvari, ki bi jih morali odstraniti iz rokometa: vlekli so nas za roke in lase, nas s koleni ciljali v glavo, ves čas namerno in grobo udarjali... Imel sem občutek, da nas želijo obglaviti," je dejal Igor Vori, Hrvaška pa je edina reprezentanca, ki ima v Londonu le enega krožnega napadalca.

Zdaj čaka Hrvate obračun s Francijo, kar bo ponovitev polfinala iz Pekinga 2008, v katerem so slavili rokometaši iz dežele galskega petelina, naši južni sosedje pa so nato proti Špancem ostali brez olimpijskega brona. Takrat je bil Goluža pomočnik selektorja Lina Červarja (ta je med svojim mandatom igralcem prepovedal igranje playstationa, med pripravami za London pa so imeli celo posebno sobo zanj), ob ponovitvi sanjskega niza iz Aten 2004 - osem zmag na osmih tekmah - pa lahko selektor v vzdevkom Keta ujame in prehiti legendarnega Rusa Vladimirja Maksimova. Ta je edini doslej osvojil rokometno olimpijsko zlato kot igralec (Montreal 1976) in selektor (Sydney 2000), Goluža pa ima za zdaj dve igralski zlati odličji iz Atlante 1996 (najmlajši pri Hrvatih skupaj s sedanjim vratarjem Veniom Losertom) in Aten 2004 (najstarejši skupaj z vratarjem Vladom Šolo).

"Če bomo proti telesno zelo močnim Francozom igrali 'ena na ena' tako slabo kot proti Tunizijcem, nas bodo pretepli kot opice," se zaveda hrvaški reprezentant Drago Vuković, član nemškega kluba Lübbecke, ki je dan po svojem 29. rojstnem dnevu (3. avgusta) dobil vrhunsko darilo - skalp aktualnih evropskih prvakov Dancev s kar enajstimi zadetki razlike. Hrvatom na čelu s svojima najstarejšima igralcema, 36-letnim Losertom in tri leta mlajšim Balićem, v boju za naslov olimpijskega prvaka dobro kaže tudi na stavnicah. Na eni svetovno najbolj znanih stavnic imajo kvoto 2,25 (če stavite nanje 100 evrov in bodo prvi v Londonu, jih boste dobili 225), za njimi pa so Francozi (kvota 2,75), Švedi (5,50) in Madžari (9,00).