Zakaj sta zakonca Janša najela posojilo z obrestno mero 6-mesečni euribor + 1,8 odstotka, ki bo zapadlo januarja 2027, za zdaj ni znano. Iz Janševih pojasnil in dokumentov, ki jih je javnosti posredoval pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami, pa je malo verjetno, da bi ta denar porabila za financiranje nepremičnin, ki so bile tedaj že v njuni lasti. Medtem ko sta stanovanje na Mesarski cesti po pogodbi, ki jo je Janša na Facebooku razkril novembra lani, v celoti plačala pred skoraj dvema letoma, je Janša nakup hiše v Velenju, ki jo je pri Unicreditu zastavil za 172.000 evrov vredno posojilo, financiral s prodajo stanovanja v središču Ljubljane, ki ga je leta 2005 kupil od Imosa.

Novo posojilo bo za Janeza Janšo, ki ima poleg hiše v Velenju in stanovanja v Ljubljani v lasti še nepremičnino v Bovcu in podedovano zemljišče v Žalni, pomenilo dodatno finančno breme. V mesecu juliju je prejel 3102 evra neto plače. Že tik pred lanskimi državnozborskimi volitvami je tako razkril, da banki Unicredit odplačuje posojilo z mesečnim obrokom v višini 1100 evrov. K temu velja zdaj prišteti še novo posojilo pri BKS Bank, pri katerem mesečni obrok po naših izračunih znaša med 850 in 900 evri. To posledično pomeni, da Janez Janša samo za vračilo dveh posojil na mesec porabi približno dve tretjini premierske plače, najmanj tako visoke anuitete pa bo moral odplačevati še petnajst let.

Četudi Janši pri odplačilu posojila pri BKS Bank pomaga njegova soproga, to odpira več novih vprašanj. Janša je namreč decembra lani javno pojasnil, da Urška Bačovnik Janša »odplačuje posojilo v višini 145.000 evrov, kar na mesec predstavlja približno polovico njene plače« (okoli 1800 evrov neto). Po Janševih besedah naj bi omenjeno posojilo njegova soproga najela prav za nakup stanovanja na Mesarski cesti. A podrobnosti tega posojila ostajajo skrivnost: hipoteka namreč ni bila vpisana na nobeno od njunih, takrat skupnih nepremičnin. Če Bačovnik-Janševa s tem posojilom ni refinancirala posojila, ki ga je najela za nakup stanovanja na Mesarski cesti, sta zakonca Janša v dobrih dveh letih skupaj najela za 442.000 evrov evrov posojil.

Po posojilo v Celovec

Opozoriti velja še na dva podatka. Prvič, če Janez Janša za vpis lastništva stanovanja na Mesarski cesti v zemljiško knjigo še kot poslanec SDS več kot leto dni "ni imel časa", je tega očitno našel na vrhuncu pogajanj o oblikovanj nove vladne koalicije. Kreditno pogodbo je tako s soprogo podpisal na isti dan, ko je na zemljiško knjigo vložil predlog za vpis lastništva omenjenega stanovanja. In drugič, čeprav ima BKS Bank več podružnic v Sloveniji, kjer je v zadnjih letih odobrila za okoli pol milijarde evrov kreditov, sta zakonca Janša posojilo najela pri njeni matici v Celovcu. Predsednik slovenske vlade je tudi sicer v zadnjih letih redna stranka tujih bank. Še pred najemom posojila pri Unicreditu je tako 135.000 evrov posojila, s katerim je sofinanciral nakup stanovanja na Mesarski cesti, že leta 2009 najel pri Sparkasse. V kabinetu predsednika vlade včeraj o posojilih, ki jih je najel Janša, in njegovih mesečnih obveznostih pri bankah niso želeli dajati pojasnil. Zatrdili pa so, da nam bodo odgovor posredovali v zakonsko določenem roku sedmih dni.

Protikorupcijska komisija Janše (še) ni povabila na pogovor

Kljub nekaterih "luknjam" v zgodbi o tem, kako je Janezu Janši uspelo postati lastnik relativno velikega števila nepremičnin, na katere smo v našem časniku opozorili že novembra, komisija za preprečevanje korupcije s predsednikom vlade še vedno ni opravila razgovora v okviru postopkov nadzora nad premoženjskim stanjem funkcionarjev. Kot je razbrati iz pojasnila komisije, bi namreč o tem takoj po izvedbi posameznega razgovora obvestila javnost. "Se pa razgovori z zavezanci opravljajo, če in ko postopek pride v takšno fazo, da je izvedba razgovora glede na zbrane podatke potrebna za razjasnitev dejanskega stanja," so pojasnili na komisiji, ki je razgovore že opravila s predsednikom Pozitivne Slovenije Zoranom Jankovićem in mariborskim županom Francem Kanglerjem. Spomnimo, komisija je v začetku decembra zatrdila, da bo navedbe, ki se pojavljajo v medijih glede več kandidatov, "preverila". "Odprti postopki potekajo ločeno, vendar vzporedno, pri čemer je vsak postopek - glede na zbrane podatke in obvestila - specifičen, zaradi česar je tudi časovnica posameznih opravil različna," pa so nam odgovorili na več vprašanj, med drugim tudi, na podlagi kakšnih kriterijev določajo časovnico opravljenih pogovorov.