V prihodnje bo moralo odločitev o tem, kako nujno nek bolnik potrebuje presaditev jeter, preučiti več zdravnikov. Uveden bo "sistem drugega mnenja, ali še bolje sistem odbora", je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnil predsednik nemške zdravniške zbornice Frank Ulrich Montgomery. Poleg tega bodo zunanji strokovnjaki v bolnišnicah opravljali nenapovedane kontrole, za morebitne kršitve pravil pa bodo zagrožene strožje kazni kot doslej.

Na kliniki v Göttingenu je bil novembra lani suspendiran nek kirurg, ker naj bi v letih 2010-2011 prirejal zdravniške kartoteke. Za 23 svojih pacientov naj bi vnesel napačne podatke, tako da so bili videti bolj bolni, kot pa so bili v resnici. Poleg tega je isti kirurg predmet preiskave še zaradi 23 operacij, ki jih je opravil v letih 2004-2006 v Regensburgu. Javnost je za vse to izvedela julija.

Pred dnevi je nato prišlo še na dan, da so nemški zdravniki pogosto izvajali presaditve organov, ne da bi se pred tem posvetovali z mednarodno ustanovo Eurotransplant. Gre za organizacijo, ki združuje transplantacijske centre, laboratorije in bolnišnice iz sedmih držav ter v vseh teh državah izbira paciente, ki so najbolj ustrezni za presaditev.