Sožalje svojcem je ob režiserjevi smrti izrekel tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Med drugim je v telegramu zapisal, da je smrt Fomenka velika in nenadomestljiva izguba za rusko kulturo in gledališče, ki mu je Fomenko posvetil svoje življenje in ga s svojimi deli tudi zaznamoval, je njegove besede povzela francoska tiskovna agencija AFP.

V več kot 50 letih delovanja je Fomenko režiral več kot 60 gledaliških produkcij, in sicer tako dela ruskih klasikov, kot sta Lev Nikolajevič Tolstoj in Anton Pavlovič Čehov, kot tudi dela sodobnikov, denimo Andreja Voznesenskega in Aleksandra Tvardovskega.

Fomenko je bil brezkompromisen režiser, to njegovo zavračanje kompromisov pa se je pokazalo že na začetku njegove gledališke poti, saj je bil zaradi "izgredov" izključen iz moskovske dramske šole, je AFP povzela časnik Kommersant.

Sovjetski kulturni uradniki niso odobravali njegovih prvih gledaliških uprizoritev, številne so prepovedali že po nekaj ponovitvah. Kritiki so ga označili za "skrunilca pepela ruskih klasikov".

Tako je bil Fomenko dolga leta na svojem, dokler ga vendarle ni najelo gledališče, specializirano za komedije v Sankt Peterburgu, kjer je delal vse do leta 1981. Nato se je vrnil v Moskvo, kjer je sodeloval s številnimi gledališči.

Leta 1998 pa je vendarle ustanovil svoje gledališče "Pyotr Fomenko Workshop Theater", ki je delovalo v utesnjenih prostorih nekdanjega kinematografa. Šele leta 2008 so mestne oblasti teatru, ki je vse bolj pridobival na mednarodni veljavi, zagotovile nove prostore.

Fomenko je veliko deloval tudi v tujini, med drugim v Franciji, na Poljskem in v Avstriji. Kljub visoki starosti je bil kot režiser aktiven vse do smrti. Umrl je med postavljanjem zgodovinske drame Boris Godunov Aleksandra Sergejeviča Puškina na oder.