"Obstaja veliko literature, ki govori o tem, da so naše preference pri ITM (indeks telesne teže) trdno zapisane v možgane. To verjetno ne drži," je dejal soavtor študije Martin Tovee z univerze v Newcastlu. Skupaj z drugim soavtorjem Virenom Swamijem sta poskušala ugotoviti, ali na znane medkulturne razlike pri preferencah oblike telesa vpliva izpostavljenost stresu ali ne.

"Če pogledate nekatera okolja, kjer primanjkuje hrane, so preference bolj nagnjene k obilnejšim oblikam teles, kot v okoljih, kjer je hrane dovolj," je dejal Tovee. Da so pri testni skupini moških stimulirali več stresa, so moške spraševali nerodna vprašanja, poleg tega pa so morali tudi javno nastopati. Njihove želje so nato primerjali z željami skupine moških, ki stresu niso bili izpostavljeni.

Rezultati so nakazali, da so se preference pri moških, ki jim ugaja več različnih telesnih oblik, premaknile bolj v smer obilnejših žensk. "Te spremembe so primerljivo mnogo manjše glede na spremembe želja v različnih kulturah, vendarle pa nakazujejo, da je stres v tem procesu nedvomni dejavnik," je zaključil Tovee.