51-letni Kubot je podobno kot vseh javnih nastopih tudi na današnji tiskovni konferenci sam zapel Zdravljico, nato pa pojasnil, da je navdih za kandidaturo začutil šele pred tedni, a se je ta nato stopnjeval, želja pa se je nato oblikovala v potrebo. "Če ne bi kandidiral, bi me vest pekla vse življenje," je pristavil.

"V središču ni več človeka in vrednot"

Zavzemal se bo predvsem za delo, pravičnost in razvoj za vse Slovenke in Slovence, posebno je izpostavil zaščito kmetov in študentov, torej mladih. "Če bi mi od tajkunov dobili nazaj dve milijardi evrov in bi eno namenili za razvoj mladih, eno pa za razvoj gospodarstva v državi, bi se nam to zelo dobro vračalo," je pojasnil.

Kubot bo kandidiral kot neodvisni kandidat, kar pomeni, da bo potreboval 5.000 podpisov državljanov, svojega programa pa še ni predstavil. "Ta pride malo kasneje," je razložil. Močno ga skrbi stanje v državi, zlasti stagnacija na gospodarskem, socialnem in ekonomskem področju. "V središču so velike anomalije in nepravilnosti družbene deviacije v državi, ne pa človek in vrednote," je izpostavil.

Pravi vladar je Jezus

"Sreča je, če je skupna blaginja za vse. In jaz kot takšen prihajam – za vse. Ne delim ljudi, sem socialni humanist, demokratični socialist, moja pot je reševanje človeka in osvetlitev vrednot," je povedal. V državi sicer pogreša socialne vrednote in socialno pravičnost. "Zavedam se, da je predsednik države moralna in politična avtoriteta, odgovorno bom delal za istovetnost v globalni, radikalni, moralni, povezovalni in politični avtoriteti," je dodal.

Zagovarja tezo, da je potrebna alternativa, meni, da bi morda to lahko bil demokratični socializem, ki vključuje evangelsko dimenzijo. "Vse, kar hočete, da ljudje storijo vam, storite tudi vi njim," je citiral Biblijo, pred dnevi pa za Dnevnik.si dejal: "Hvala ljubemu Jezuščku za silovito energijo, ki mi jo daje. On je res pravi vladar."

"Delavce postavljamo na cesto kot smeti"

"Vloga delavca je neprecenljiva, pri čemer smo v naši domovini zelo zatajili. Male ljudi in delavce pospravljamo na cesto kot smeti, nobena organizacija jih ne zaščiti," je izpostavil in izrazil upanje, da bodo sindikati z njegovo pomočjo v prihodnosti naredili več ravno na tem področju. "Res imam rad delavce, zato me boli srce, ko vidim, koliko so jih vrgli na cesto," je pristavil.

Ravno ti, mali ljudje, so njegovi največji podporniki, socialno ogroženi ljudje in tisti, ki so politično neopredeljeni. "Ko se bodo zbirali podpisi, se bo hitro izkazalo, kaj je resnica. Ali so napovedi velike podpore zgolj navidezne ali pa to mislijo resno," je komentiral za Dnevnik.si. Največ podpornikov ima na Štajerskem, v Prekmurju in na Koroškem, pravi pa, da ga zaradi javnih shodov poznajo tudi drugod.

Rad ima vse ... le tajkune in menedžerje bi podučil, kako se služi kruh

"Draga moja, jaz imam vse rad," je odgovoril na vprašanje, koga vidi kot svojega največjega tekmeca v boju za predsedniški stolček. Poklical je celo na urad predsednika in predal želje, da bi bil letos ponovno izvoljen. "Naj bo kdorkoli predsednik, samo da se presekajo te anomalije, da se zagrabi tajkune, banke, ki niso sposobne preživeti, pa naj propadejo. Davkoplačevalci jih ne moremo več reševati! Menedžerji in bankirji naj gredo služit kruh na polja in travnike, v lepe slovenske vinograde, gozdove, naj vidijo, kaj je trdo delo, ne pa da mučijo male ljudi," se je razjezil.

Volivce in volivke je pozval, naj izberejo tistega kandidata, pri katerem vidijo poštenje in odgovornost. "Ljudstvo mora tega človeka podpreti, potem pa se bomo počasi začeli vzpenjati na belega konja," je še dodal za Dnevnik.si.

Vodenje z ljubeznijo, a tudi s trdo palico

Prepričan je, da so nujni ukrepi za gospodarsko rast, zelo ga boli, ker sedanji državni voditelji niso opravili revizije lastninskega preoblikovanja podjetij. "Včasih me tako boli srce, da jočem," je potožil. Še vedno vidi svetlo prihodnost, vendar pa bo potrebno trdo delo. Kot duhovnik namerava državo voditi z ljubeznijo, a tudi s trdo palico, zavzema se za uvedbo predsedniškega sistema, pri čemer bi si plačo takoj znižal za petino.

Dušan Egidij Kubot Totislo (vzdevek, ki pomeni Trdno odgovornost in trajno istovetnost Slovenije) je v Mariboru znan po organizaciji javnih shodov v zadnjih letih, kar ga je stalo tudi duhovniškega poklica. Kot je pojasnil, ga je nadškof Marjan Turnšek oktobra "izključil iz občestva škofov in duhovnikov".

"Katoliški Ivan Kramberger"

V preteklosti je Kubota podal dve pobudi za referendum, ob dogajanju na slovenskem političnem parketu pa se je med drugim tudi spraševal, kdo je Janezu Janši in Borutu Pahorja dal diplomo. Zaradi številnih pokrival in zanimivega programa so ga v javnosti že poimenovali "katoliški Ivan Kramberger".

Svoj morebitni uspeh na volitvah je sam poimenoval za čudež, ostalim kandidatom pa zaželel srečo na volitvah, ki bodo 11. novembra. Kandidaturo so doslej napovedali sedanji predsednik republike Danilo Türk, evropski poslanec Milan Zver s podporo SDS in NSi, nekdanji predsednik vlade in stranke SD Borut Pahor ter še pet manj znanih kandidatov, in sicer Marko Kožar, Monika Malešič, Ladislav Troha, Fani Eršte in Miro Žitko.