Goršek je naredil odločilne korake na področju pregona gospodarskega kriminala, zagovarjal je neodvisnost dela policije od politike in vplivnih posameznikov, v svojem blogu zapiše Kresalova. V odnosih do sodelavcev je bil vedno korekten in "nenaklonjen strogim, avtoritarnim odnosom". Policijo je odprl javnosti in jo naredil bolj učinkovito.

Kresalova Gorška prej ni poznala. Ko je bila še ministrica, je pri izbiri direktorja "zaostrila zahteve po znanju in izkušnjah, ki jih mora izpolnjevati generalni direktor policije, pa tudi pogoje in postopek za razrešitev,“ je zapisala.

Preberite še članek iz tiskane izdaje Dnevnika: Utrujajoče plavanje v bazenu z morskimi psi

Kresalovi se zdi, da "ves trud s postavljanjem višjih standardov danes ni več pomemben. Zakon novi oblasti ni omogočil Gorškove zamenjave, zato so na njegovo delo vrgli senco dvoma in odšel je sam. Očitno je v dani situaciji ocenil, da svoje funkcije ne more več opravljati na primeren način. Ne glede na to pa, kdo opravlja funkcijo šefa policije, je predčasen odstop razlog za visoko stopnjo pozornosti. Odstop v razmerah, ko policija več kot odlično dela – ravno včeraj je nekaj dobrih rezultatov predstavil tudi NPU - pa je razlog za zaskrbljenost."

V svojem blogu se na koncu naveže na spletni zapis aktualnega notranjega ministra Gorenaka, ki je zapisal, da se v zadnjih petih mesecih v policiji ni spremenilo nič. Kresalova dodaja, da se z odstopom Gorška "v policiji očitno začenja obdobje preciznega, temeljitega in usmerjenega spreminjanja".

Petrovič: Obstaja velik dvom, da je bila odločitev prostovoljna

Do nedavnega še ni bilo nekih jasnih indicev, da bo Janko Goršek odstopil, zato obstaja velik dvom, da je bila odločitev prostovoljna, je potezo generalnega direktorja policije komentiral predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič. Predsednika Policijskega sindikata Slovenije Radivoja Uroševiča pa odstop ni presenetil.

Petrovič je danes dejal, da bi kot zunanji opazovalec lahko rekel, da je nad Gorškovim odhodom presenečen, saj mu niso znane kakršne koli napake pri delu in vodenju policije. Po Petrovičevi oceni se je zaradi odločitve, da se razlogov za Gorškov odhod ne bo konkretneje opredeljevalo, odprl prostor za špekulacije, "ki jih je ogromno".

Kot pa je dejal Uroševič, odnos med Gorenakom in Gorškom težko ocenjuje, se mu je pa zdelo, da gre za profesionalen odnos strokovnjaka in politika. Petrovič je nato ocenil, da je Goršek delal dobro in poudaril, da je policija del plačnega sistema javnega sektorja, zato je Goršek po Petrovičevih besedah lahko delal toliko, kolikor je imel na voljo virov, tako kadrovskih kot finančnih.

Preveč ustaljenih vodstev, "ki se vlečejo praktično že desetletja"

Glede Gorenakovega zapisa na blogu, da ima policija "premalo dobrih policistov in kriminalistov ter preveč slabih vodij na vseh nivojih", je Petrovič dejal, da pri vodenju policije obstajajo svetle izjeme in da nekateri vodje enot znajo tudi v teh težkih časih na nek primeren način motivirati svoje zaposlene. A po drugi strani je po Petrovičevi oceni preveč ustaljenih vodstev, "ki se vlečejo praktično že desetletja".

Je pa hkrati Petrovič poudaril, da je tako pavšalno navajanje sicer nesprejemljivo in drži le v enem delu. Menedžerji v policiji morajo namreč za vodenje imeti na voljo primerna sredstva, policija pa avtonomnosti pri financah in kadrih nima, je pojasnil.

Tudi Uroševič je poudaril vprašanje menedžmenta v policiji, ki da je "večni problem", predvsem zato, ker policija kot organ v sestavi nima konkretne samostojnosti. Je pa poudaril tudi, da je policija velik organ, ki ima različne šefe z različnimi znanji in pristopi. Zato tudi Uroševič meni, da Gorenakov zapis na blogu kar ustreza njegovemu stališču o stanju v policiji. Sam se sicer ne bi izrazil, da je preveč slabih vodij, temveč da imajo vodje preozke ali preširoke usmeritve glede vodenja.

Kritični so tudi v Pozitivni Sloveniji, kjer so v sporočilu za javnost zapisali, da je "neusmiljeni kadrovski aparat največje vladajoče stranke odstranil še eno oviro na svoji poti". V Pozitivni Sloveniji nadaljujejo, da je SDS "najprej prevzela pristojnosti nad delom državnega tožilstva, nato je začela posegati v delo tožilcev, sedaj pa se je še znebila direktorja, ki ni dopuščal vmešavanja v operativno delovanje policije". Pot do politične zlorabe represivnih organov je po njihovem mnenju sedaj odprta. "To ni samo zaskrbljujoče, ampak za demokratično državo nevarno početje", so še dodali.