Glavina pravi, da imajo koprski gasilci vsako sredo sestanek z odgovornimi na Rižanskem vodovodu, kjer si izmenjujejo informacije o stanju na terenu. "Tudi če bi do redukcij vode dejansko prišlo, požarna varnost naših občanov ni ogrožena," pojasnjuje Glavina. Koprski poklicni gasilci vodo sicer res črpajo na hidrantih Rižanskega vodovoda, vendar bi v primeru redukcij uporabili tudi druga vodna zajetja v okolici, ne nazadnje bi lahko vodo za gašenje črpali tudi iz morja.

Za varnost prebivalcev Kopra, Izole in Pirana trenutno skrbi 59 poklicnih gasilcev iz Gasilske brigade Koper, ki po potrebi na pomoč vpokličejo tudi številne prostovoljne gasilce. In čeprav v teh vročih poletnih dneh trenutno nimajo hujših požarov, kaže, da bodo koledarsko leto sklenili z več kot tisoč intervencijami, kar bo absolutno največ, kar so jih kdaj imeli.

Letos so namreč uspešno posredovali že pri 768 intervencijah, medtem ko so jih v celem lanskem letu zabeležili 816. "Zaradi daljšega sušnega obdobja smo imeli veliko požarov v naravi že februarja in marca, februarja pa smo imeli več kot sto intervencij samo zaradi orkanske burje, ki je rušila drevesa, odkrivala strehe in podobno," pravi Glavina.

Gasilci se namreč poleg s požari ukvarjajo tudi s tehničnimi in drugimi intervencijami, sodelujejo pa tudi pri reševanju v prometnih nesrečah. Pri tem je zanimivo, da so se v letošnjem letu povečale navadne intervencije, ko ljudje gasilce kličejo zaradi uhajanja vode, plina, reševanja hišnih ljubljenčkov in podobnih zapletov. Beležijo pa upad intervencij na področju nevarnih snovi in v prometnih nezgodah.

"Eden od razlogov je najbrž ta, da so avtomobili zdaj bistveno boljši. Nekoč so potniki ostali ukleščeni v vozilih že ob manjših trkih, zdaj pa mora biti prometna nesreča res huda, da moramo iti koga reševat iz vozila," še pravi Glavina. Tudi on kot številni drugi zre v nebo in se nadeja dežja, saj se lahko trenutno mirno stanje že čez noč spremeni v požar velikih razsežnosti.