Evropski kongres o raziskavah Helicobacter pylori

Od 13. do 15. septembra bo v GH Union v Ljubljani potekal XXV. Evropski kongres EHSG (Evropskega združenja za raziskavo Helicobacter pylori). Letos mineva 30 let od odkritja bakterije Helicobacter pylori, ki povzroča gastritis, razjede želodca in dvanajstnika, ter je glavni razlog za nastanek raka želodca in limfoma MALT. Za odkritje sta Waren in Marshal leta 2005 prejela tudi Nobelovo nagrado. Pričakujejo 500 udeležencev z vsega sveta. Na kongresu bodo veliko časa posvetili novim načinom zdravljenja in možnostim preprečevanja nastanka raka želodca. Danes vemo, kako bi ga lahko preprečili. Ob diagnozi rak želodca je namreč kljub operaciji in kemoterapiji smrtnost še vedno 80-odstotna.

Druženje s Šolo zdravja

Društvo Šola zdravja vabi 25. avgusta na enodnevno druženje na Obalo, ki se bo ob 7.30 začelo na Tartinijevem trgu v Piranu. To že četrto srečanje organizirajo v sodelovanju s piranskim Društvom ljubiteljev naravne in kulturne dediščine Anbot. Ob 8. uri bo skupinska vadba "1000 gibov", ki jo bo vodil dr. Nikolay Grishin, idejni vodja in ustanovitelj društva. Sledili bodo kulturni program in druge aktivnosti. Udeleženci bodo lahko izbirali med brezplačnim vodenim ogledom mesta, obiskom Pomorskega muzeja in akvarija, ogledom sejma starin in drugimi dejavnostmi. Na srečanju bodo razglasili tisočega člana Društva Šola zdravja. Dogodek lahko prepreči le zelo slabo vreme s padavinami in močno burjo. Poskrbeli bodo za organizacijo prevozov z avtobusi, prijave zbirajo do 20. avgusta. Več informacij je na voljo na www.srce-me-povezuje.si/solazdravja.

Nova brošura o zdravljenju z biološkimi zdravili

V Društvu revmatikov Slovenije pozivajo bolnike, naj jim sporočijo vprašanja, ki jih imajo o zdravljenju vnetnih revmatičnih bolezni z biološkimi zdravili in s tem sodelujejo pri nastanku brošure o tem temi.

V društvu opažajo, da imajo bolniki in njihovi svojci veliko vprašanj o bioloških zdravilih - o tem, kaj sploh so, kako delujejo, kakšna je njihova učinkovitost, kako poteka doziranje, kakšni so stranski učinki, za koga so primerna. Zato so se odločili, da bolnikom ob podpori stroke pomagajo najti ustrezne odgovore na vprašanja o vnetnih revmatičnih boleznih in njihovem zdravljenju. Odgovore na vprašanja bodo zbrali v brošuri, ki bo izšla 12. oktobra ob svetovnem dnevu revmatikov.

Vprašanja lahko pošljejo s SMS-sporočilom na številko 030400405, po elektronski pošti na naslov brezbolecin@revmatiki.si ali pa pokličejo na številko Društva revmatikov Slovenije 059 075 366 ob torkih in četrtkih med 10. in 14. uro. Zbiranje vprašanj poteka do 15. septembra. lo