Na majhnem stadionu za 1500 gledalcev in ozkem igrišču, primerljivem z nekaterimi slovenskimi v tretji ligi, so Mariborčani suvereno nadzirali potek tekme. Sicer je Dudelange začel napadalno in bil v prvem polčasu bolj nevaren. A silovitega pritiska vseeno ni bilo. Največjo priložnost so si prvaki Luksemburga pripravili v 16. minuti, ko je s prostega strela poskusil Meilisse, žoga pa je zadela vratnico. Po pol ure igre so se napadi Dudelanga umiril, priložnosti za Maribor pa je imel ob strelih z razdalje Dejan Mezga. V drugem polčasu so bili napadi gostiteljev redkejši, Maribor pa je bil iz minute v minuto bolj zanesljiv. Večkrat je bil blizu zadetka. Dosegel pa ga je pa v 79. minuti, ko je po akciji Tavaresa in Mezge z leve strani streljal Aleš Mertelj in Mariboru zagotovil še četrto zmago na štirih evropskih tekmah v tej sezoni.

"Tekmec je bil zelo motiviran, a je bila tudi naša motivacija na vrhuncu. Na tovrstnih tekmah je nikoli ne manjka. Izredno smo zadovoljni, a smo pred novimi izzivi. Nočemo se ustaviti, ampak si želimo uvrstitve v ligo prvakov," je dejal Aleš Mertelj, ki se je moral skupaj s soigralci voziti v zelenem avtobusu, kakršnega so jim namenili gostitelji. "Marsikdo se je želel obrniti in ne vstopiti nanj," se je pošalil in dodal, da se s tovrstnimi postranskimi stvarmi niso obremenjevali. Trener Darko Milanič dejal: "Zmaga je zaslužena. Odlično smo nadzirali tekmo, vsak detajl smo predvideli. Tekmeci so imeli na začetki rahlo iniciativo. Z izjemo prostega strela niso bili pretirano nevarni. V drugem polčasu smo imeli tri sto odstotne priložnosti, izpeljali smo nekaj lepih akcij."

Mura brani visoko prednost

Medtem ko vijolični že slavijo, navijači Mure 05 upajo, da bodo drevi v Ljudskem vrtu lahko pripravili skupno zabavo z Mariborčani. Potem ko je Uefa odločila, da so prvo tekmo za zeleno mizo proti Arsenalu iz Kijeva dobili s 3:0, so pred današnjim povratnim dvobojem (ob 20. uri) polni optimizma. Ukrajinci pravijo, da so sposobno doseči več kot tri gole, ki bi jih peljali v zadnji krog kvalifikacij za evropsko ligo. Damjan Ošlaj, član murskosoboškega strokovnega štaba, jim sporoča: "Ne verjamem, da jim to lahko uspe." A dodaja, da dvoboj še zdaleč ni odločen.

Prepričan je, da Arsenal ni bistveno boljši od CSKA iz Sofije in Bakuja, ki ju je Mura že izločila. Poleg tega bodo gostitelji igrali v polni postavi (po kazni se vračata Nusmir Fajić in Leon Horvat, zdrav je tudi Fabijan Cipot). "Če bomo tekmo začeli z mislijo, da smo že v naslednjem krogu, se nam ne obeta nič dobrega. Začeti moramo, kot da je izid 0:0. Če bomo igrali preveč obrambno, ne bo dobro. Skušali bomo s hitrim prehodom v napad čim prej doseči zadetek," je dodal Ošlaj in poiskal šibke točke tekmeca: "Kijevčani v obrambni vrsti, ki je najslabši del njihovega moštva, puščajo precej prostora. Če bomo igrali kot proti CSKA in Bakuju, se lahko nadejamo dobrega rezultata."

V Ljudskem vrtu se obeta dober obisk. V črno-belem klubu pričakujejo vsaj 3000 gledalcev, po nekaterih bolj optimističnih napovedih naj bi jih bilo precej več. Ošlaj vsem sporoča naslednje: "Pridite v čim večjem številu. Pozivam tudi ljubitelje nogometa iz Maribora, naj nam pomagajo k uspehu."