Novi predsednik nadzornega sveta vipavske hranilnice je namreč Uroš Glavan, ki je do pred leti tesno sodeloval s privatizacijskim mogotcem Igorjem Lahom in je mnogo bolj znan iz poslov z Gradbenim podjetjem Grosuplje (GPG), kjer so na veliko trgovali z nepremičninami in finančnimi naložbami. Glavan naj bi sicer z Danijelom Viljevcem in Alešem Glavanom obvladoval družbo Murka. V zvezi s tem so se pojavile tudi informacije o hkratni prodaji dosti pomembnejše naložbe za zadrugo - Agroind Vipava 1894.

"Nimam nobenih lastniških ambicij niti v Hranilnici in posojilnici Vipava niti v Agroindu," je včeraj zagotovil Glavan. "Zadruga me je povabila v nadzorni svet, ker sem z njimi že sodeloval pri nekaterih drugih projektih v preteklosti oziroma jim svetoval," je povedal. Da bi Laha ali z njim povezane družbe zanimal nakup Agroinda Vipava, pa so zanikali tudi v njegovi družbi KS Naložbe. Obenem so opozorili, da z Glavanom in Viljevcem ne poslovno ne kako drugače ne sodelujejo že od leta 2008, ko so zaključili delovno razmerje z njima.

Kot je znano, je bilo več interesentov za hranilnico, tudi tujih, zavezujočo ponudbo za nakup 56-odstotnega deleža HKS pa so nato oddali Deželna banka Slovenije (DBS) in na drugi strani občine Vipava, Ajdovščina in Renče-Vogrsko v imenu malih delničarjev. Ponudbe bodo odpirali prihodnji teden, po izvedenih pogajanjih pa bi morali do konca avgusta že izvedeti končne rezultate.

Čeprav je prodajni postopek hranilnice tik pred iztekom, pa se je Bajc odločil iz nadzornega sveta odpoklicati Branka Košuto in Nežko Sojar. Po trditvah naših virov pa si je vsaj eden od odstavljenih nadzornikov prizadeval za prodajo hranilnice po transparentnem postopku, morebitnemu predlogu likvidacije pa bi nasprotoval. Kot smo izvedeli, se je predlog za likvidacijo znašel že na dnevnem redu ene od lanskih sej nadzornega sveta, a je bil nato umaknjen.

Zato pa so mali delničarji, ki se po občinah potegujejo za nakup hranilnice, tik pred zdajci izvedeli, da bosta interese zadruge v nadzornem svetu namesto Borisa Perica (KB 1909) in Adriana Kovacica (Zadružna kraška banka) zastopala samostojni podjetnik Aleš Krečič, sicer komitent hranilnice, in investicijski menedžer Glavan. Na sami skupščini je namreč Bajc vložil nasprotni predlog, s katerim je Perica in Kovacica zamenjal s Krečičem in Glavanom. Zakaj je to storil in zakaj so sploh zamenjali nadzornike, pri Bajcu včeraj nismo mogli preveriti.

Po naših informacijah morebitni likvidaciji hranilnice nasprotuje Banka Slovenije, a ji po trditvah naših virov ne bo nasprotovala, če prodaja ne bi uspela. Ta pa je v Bajčevih rokah, ki se bo moral odločiti, ali bo sprejel katero od ponudb. Kot smo izvedeli, naj bi v zadrugi pričakovali, da bodo za večino hranilnice iztržili vsaj 2,1 milijona evrov, primorske občine pa naj bi svojo ponudbo po izvedbi skrbnega pregleda oklestili na 1,6 milijona evrov.

Zadruga po naših informacijah pospešeno išče tudi kupca za Agroind, ki je lastnik mlekarne in druge največje vinske kleti pri nas. Sočasno so se na Primorskem pojavile govorice, da Agroind kupuje Lah oziroma njegovi nekdanji tesni sodelavci. Resda je družba v zadnjih petih letih ustvarila več kot devet milijonov evrov izgub in posledično že nevarno bremeni nadrejeno KZ Vipavo, vendar so zanimive zlasti njene nepremičnine. Njihova knjigovodska vrednost po javno dostopnih podatkih znaša šest milijonov evrov, tu pa so še stroji in zaloge ter terjatve do kupcev, kar skupno predstavlja dobrih 18 milijonov evrov premoženja.