Neoporečno fiziološko raztopino z uravnoteženo mešanico stabilnih redoksi signalnih molekul, ki bo na slovenskem trgu na voljo od oktobra, so pred nekaj leti razvili v ZDA. Pridobivajo jo s pomočjo elektrokemičnega in encimskega procesa, ki reducira in oksidira osnovno solno raztopino.

Kot so na današnji novinarski konferenci pojasnili predstavniki podjetja ASEA LLC, ki je lastnik patenta za proizvodnjo omenjenih molekul, je redoksi signalizacija mlada znanstvena veja, ki se v ZDA hitro razvija. Redoksi signalne molekule med drugim pomagajo pri aktiviranju antioksidantov, spodbujajo celično zdravje in izboljšujejo medcelično komunikacijo.

Vsaka celica v človeškem telesu ima svojo nalogo, a kot samostojna nima pomena. Med njimi je potrebna komunikacija, zato so tiste molekule, ki dajejo signale, zelo pomembne, je na novinarski konferenci poudarila zdravnica Ksenija Šelih Martinec, specialistka za ginekologijo in porodništvo. Ko se to ravnovesje v telesu poruši, ga je po njenih besedah treba znova vzpostaviti.

Omenjena fiziološka raztopina pa lahko zaradi skladiščenja energije v celicah vpliva tudi na rezultate športnikov, povečuje namreč mišične in aerobne sposobnosti, so pojasnili predstavniki omenjenega podjetja. Terapevt slovenske reprezentance v smučarskih skokih Tomaž Šušteršič pravi, da omenjena raztopina deluje na centralni živčni sistem in povečuje eksplozivnost ter moč pri skakalcih. Kot trdijo proizvajalci, se sicer učinek na telesu pozna po enotedenskem vsakodnevnem uživanju raztopine.