Za ta korak se je odločilo pet boksarjev Thomas Essombo, Christian Donfack Adjoufack, Abdon Mewoli, Blaise Yepmou Mendouo, Serge Ambomo, rezervna vratarka nogometne reprezentance Drusille Ngako in plavalec Paul Ekane Edingue. Skupina za zdaj še ne krši britanskih pravil za priseljevanje, saj vize za olimpijske športnike in njihove družine potečejo šele novembra. Za zdaj tudi nihče od pobeglih Kameruncev še ni zaprosil za azil v Veliki Britaniji.

Pri Mednarodnem olimpijskem komiteju nočejo delati dokončnih sodb, saj lahko vsi športniki "prosto zapustijo olimpijsko vas, če to želijo". Hkrati so izpostavili, da obstaja velika možnost, da je sedmerica obiskala družinske člane ali prijatelje, ki živijo v Londonu in njegovi okolici.

Kljub temu vodja kamerunske delegacije David Ojong v takšne scenarije ne verjame in je prepričan, da je sedmerica zbežala in nima namena, da se vrne v domovino. "Kar je najprej bila le govorica, se je na koncu izkazalo za resnico. Sedmerice kamerunskih športnikov ni več v olimpijski vasi," je dejal.

Kot prva je zbežala rezervna vratarka Drusille Ngako, ki je pobegnila že pred olimpijskimi igrami pred eno od pripravljalnih tekem, četverica boksarjev pa je bila nazadnje videna pretekli petek. Že junija je neznano kam odšel tudi 15-letni Etiopijec Natnael Yemane, ki je bil v Londonu kot eden izmed izbrancev, ki naj bi nosili olimpijsko baklo. Za politični azil pa naj bi zaprosili tudi trije sudanski športniki ter tekač na srednje proge iz ene od afriških držav, a lokalne oblasti ne podajajo uradnih izjav o posameznih primerih. Mednarodni olimpijski komite trdi, da o teh primerih ne ve nič.