"Po vrnitvi z dopusta, ko teniranost začne pojenjati, navadno opažamo, da je naša koža uvela, sivkasta, brez leska, suha ali pa se pospešeno masti. Vlaga in vitamini ji bodo pomagali povrniti ravnovesje, lesk in napetost," je povedala sogovornica in izpostavila kakovostne pripravke v kremah, tonikih, serumih in ampulah, pa tudi vitaminski tretma z uravnoteženo prehrano, polno vitaminov, ali zdravili brez recepta z vitamini. Slednja seveda ne smejo biti nadomestilo za uravnoteženo prehrano. "Notranje delovanje, ki ga dosežemo z zaužitjem vitaminov, ima za posledico rast zdravih in lepih kožnih celic. Vitaminski preparati, ki jih apliciramo na kožo, pa imajo vpliv predvsem na zunanje, zrele plasti kože. Njihov učinek je v primerjavi z notranjim delovanjem kratkotrajnejši, vendar v smislu ohranjanja lepe kože še kako pomemben," je pojasnila.

Vitamina B in E

Ana Škulj je med vitamini posebej izpostavila dva, B in E. Vitamin B spodbuja obnavljanje celic, vezavo vlage in izboljšuje tonus kože. "Ljudem, ki imajo težave s pogostimi izbruhi herpesa, izpadanjem las ali krhkimi nohti, se velikokrat predlaga terapija z zdravili, ki vsebujejo vitamine skupine B," je dejala in poudarila še pomen vitamina E, ki prav tako pomirja kožo, jo varuje pred nastankom gub, povzročenih zaradi UVB-žarkov, oziroma upočasni njihov nastanek ter vlaži in izboljšuje elastičnost kože.

Ne dovolite rdečice

Poleti je koža pri večini ljudi lepša kot čez zimo, saj sončni žarki posušijo kakšen mozoljček, rahla zagorelost polepša polt... Pa vendar, vemo, da sončni žarki koži ne delajo usluge. Za nasvet smo povprašali poznavalko. Škuljeva meni, da lahko sončni žarki, ob zmernem izpostavljanju seveda, tudi koristijo. "Sonce ugodno vpliva na dobro počutje, pomaga pri zdravljenju različnih dermatitisov, je nujno za sintezo vitamina D in ne nazadnje, z rahlim teniranjem polepša tudi naš videz," je naštela prednosti in dodala opozorilo, da za daljša sončna pohajkovanja vsekakor potrebujemo zaščito.

"Nikoli ne pustite, da koža zaradi sonca pordeči. Rdečina je prvi znak za resno poškodbo in zavedati se je treba, da koža ne odpušča ter naše napake nalaga in nalaga. Zaščitimo jo, ustrezno negujmo navznoter ter navzven in v vsej lepoti nam bo vračala," je obljubila sogovornica.