Med umivanjem zob zapirajte pipe

Zadnji julijski dan je namreč Rižanski vodovod objavil ukrep prepovedi uporabe vode za zalivanje vrtov, zelenih površin in športnih igrišč, za kmetijske namene, razen za zalivanje v toplih gredah in rastlinjakih, za pranje javnih in zasebnih površin, za pranje osebnih avtomobilov, tovornih vozil in vozil javnega prevoza, za polnjenje bazenov in za tuširanje na plažah. Tudi sicer pa so vse uporabnike pozvali, naj z vodo ravnajo varčno, naj dobro zapirajo pipe, da ne kaplja, naj se čim hitreje oprhajo, naj zapirajo pipe med umivanjem zob in podobno.

Za zdaj nobenih hujših kršitev

Prebivalci Istre so ukrep vzeli resno, izvajanje prepovedi pa po odloku nadzorujejo občinski inšpektorji vseh treh obalnih mest, ki pa na terenu za zdaj niso opazili večjih kršitev. V Kopru in Piranu niso zasledili nobene, v Izoli pa le prvi dan dve kršitvi, in sicer tuširanje na kopališču in zalivanje zelenice pred trgovino. Oba kršitelja so inšpektorji le opozorili, so pa za kršitelje zagrožene tudi denarne kazni. Kazen za nespoštovanje varčevalnih ukrepov z vodo je za fizično osebo 250 evrov, za tiste, ki samostojno opravljajo dejavnost, 834 evrov, za pravne osebe 1251 evrov, za odgovorno osebo pravne osebe pa 250 evrov. Do zdaj niso izrekli še nobene kazni.

"Prijav je zlasti v zadnjih dneh veliko, vendar se v veliki večini primerov izkaže, da domnevni kršitelji niso črpali vode iz našega vodovoda, ker imajo bodisi svoje vrtine ali zbiralnike vode. Nekateri pa vodo celo kupujejo pri Kraškem vodovodu, kjer težav z vodo nimajo," pravi Sara Milenkovski.

V bazenih morska voda ali voda iz lastnih vrtin

Okolje Piran tako za zalivanje zelenic uporablja vodo iz vodnjaka na Trgu 1. maja, izolski stadion ima za zalivanje trave svojo vrtino, mnoge avtopralnice vodo prečiščujejo in jo večkrat uporabijo, nekatere pa so v času varčevalnih ukrepov zaprle svoja vrata. Tudi voda v bazenih praviloma ni iz Rižanskega vodovoda. V Hotelu Žusterna svoj vodni park, ki ima približno 4000 kvadratnih metrov vodnih površin, polnijo iz svoje vrtine za hotelom, v njihovem olimpijskem bazenu pa je morska voda. "Goste pa že na recepciji opozarjamo na varčno uporabo vode, poleg tega imamo tudi napise v sobah," pravi direktor Hotela Žusterna Aleksander Volaš.

Portoroški hoteli Lifeclass so vodo za tuširanje na svojih plažah začeli kupovati pri Kraškem vodovodu, kjer za kubični meter vode podjetjem zaračunajo dobra dva evra. To jim gasilci s cisternami vozijo v Portorož. "Za to potezo smo se odločili, da bi svojim gostom zagotovili popolno oskrbo, ki so jo ne nazadnje tudi plačali," pravi Janez Jager iz Hotelov Lifeclass. Tudi v njihovih hotelih je v bazenih morska voda, v termah pa termalna voda iz lastne vrtine.