"Kako poteka moj olimpijski dan? Večer pred slovenskimi nastopi se zberemo in pogledamo urnik slovenskih športnikov. Vsaj dve uri prej se s fizioterapevti zberemo na prizorišču ter pri športniku preverimo, ali je maksimalno fizično pripravljen na svoj nastop. Potem ga spremljamo na tekmi. Po nastopu športnike praviloma pregledamo, ali je z njimi vse v redu. Poleg tega imamo pri sebi ves čas interne telefone, po katerih si izmenjujemo informacije, hkrati pa smo 24 ur na dan dosegljivi, če je potrebna kakšna nujna strokovna naloga," je svoj delovni dan v Londonu opisal Rasto Stok.

Priznani ortoped je zelo zadovoljen z razmerami v olimpijski vasi. Pravi, da so hrana, bivanje in transport odlični, predvsem kar zadeva poti od vasi do športov, ki se dogajajo v olimpijskem parku. "Na večjih tekmovanjih, na katerih sem bil doslej, je bila vedno težava v logistiki. V Londonu pa je za vse odlično poskrbljeno. Ne vem, kako je Angležem uspelo v takšnem megapolisu, kot je London, urediti transportne stvari tako dobro. Vreme je sicer tipično angleško. Hladno, na trenutke, ko posije sonce, vroče, veliko je vetra, vmes dežuje. Športnikom v glavnem takšno vreme ustreza precej bolj kot vročina," pravi Stok, ki se je olimpijski reprezentanci priključil konec prejšnjega tedna in bo v Londonu do konca iger.

"Treba je priznati, da je sodelovanje na olimpijskih igrah za vsakega zdravnika velika čast. Zato je pošteno, da se menjavamo, v vsakem trenutku pa sta na prizorišču vsaj dva specialista. Praviloma je krovni zdravnik specialist medicine dela in športa, ki skrbi tudi za logistiko, drugi pa je navadno ortoped, čigar naloga je, da se bolj specifično ukvarja s športniki," je pojasnil Stok ter ob koncu še dodal, kako praviloma pride do hujših športnih poškodb: "Vedno poudarjam, da večje športne poškodbe izhajajo iz napačnega treninga. Sprva se pojavijo ob obremenitvah, potem izginejo. Ko znova udarijo, so že zakoreninjene in zahtevajo nekajmesečne počitke in različne terapije, včasih pa lahko športniku preprečijo tudi nadaljevanje kariere."