Komisija za preprečevanje korupcije je v primeru doktorata direktorja UKC Maribor Gregorja Pivca na začetku julija ugotovila, da vse ni bilo tako, kot bi moralo biti. Zaradi suma negospodarnega financiranja doktorskega študija je predlagala uvedbo upravnega nadzora v kliničnem centru in revizijo s strani računskega sodišča, zadevo pa prepustila organom pregona.

Dopisna seja sveta zavoda je bila sklicana, ker se morajo člani sveta v skladu z zakonodajo v 30 dneh opredeliti do poročila protikorupcijske komisije. Seja je potekala od 3. avgusta.

Pivcu je UKC Maribor poravnal stroške šolnine in doktorske naloge na temo zgodovine bolnišnice v skupni višini 17.600 evrov. Sporna je bila tudi zaposlitev žene njegovega mentorja Mateje Matjašič Friš v UKC Maribor. Direktor je s tem po ocenah protikorupcijske komisije kršil dolžno ravnanje in prestopil meje pravic poslovodne osebe.

Pivec vse obtožbe zanika in pravi, da je bil deležen enakih pravic kot ostali zaposleni v UKC Maribor. Kljub temu se je nekaj dni po objavi mnenja protikorupcijske komisije odločil, da "domnevno neupravičena finančna sredstva nemudoma vrne na račun bolnišnice". Zavodu je nakazal 3624 evrov, kolikor je znašal honorar Marka Žureja, ki je za Pivca zbiral arhivsko gradivo.

S tem je direktor potrdil upoštevanje opozorila o pomanjkljivih notranjih standardih v UKC Maribor, je v danes sprejetih sklepih ocenil svet zavoda. Svet zavoda pričakuje, da bo bodoče ravnanje vodstva UKC Maribor odražalo posebno skrb za upoštevanje etičnih standardov, ki veljajo za javni sektor, in v javnem sektorju pričakovano integriteto. Ponovno bo zadevo obravnaval po zaključenih postopkih, ki jih je predlagala protikorupcijska komisija.