Zenice so se najbolj razširile med posnetki oseb, ki so jih prostovoljci označili za privlačne ter tako razkrile, kje na spektru med heteroseksualnostjo in homoseksualnostjo se nahajajo njihove spolne preference.

V predhodnih raziskavah so ekipe poskušale mehaniko zenic preverjati preprosto z izpraševanjem prostovoljcev o njihovi spolni nagnjenosti ali s pomočjo fizioloških metod, kot je ocenjevanje vzburjenosti prostovoljčevih genitalij, a te metode spremljajo številne težave.

"Želeli smo najti alternativni način preverjanja, ki bi bil avtomatični indikator spolne orientacije, ne da bi bil tako vsiljiv kot so bili predhodni poskusi. Odzivi zenice so točno to,“ je povedal vodja raziskave Gerulf Rieger. "S pomočjo nove tehnologije lahko raziskujemo spolno usmerjenost oseb, ki ne bi nikdar sodelovale v raziskavi o vzburjenosti genitalij, recimo osebe iz tradicionalnih kultur. Tako bomo dobili precej boljši vpogled v izražanje spolnosti po vsem svetu.“

Ženska spolnost se razlikuje od moške

Poleg nove metode pa je raziskava potrdila tudi nekaj drugih teorij o spolnosti. Kot pričakovano, so heteroseksualni moški imeli močne odzive zenic na erotične posnetke žensk ter blažje na posnetke moških. Heteroseksualne ženske pa so prikazale odzive zenic na oba spola. Rezultati potrjujejo ugotovitve predhodnih raziskav, da je ženska spolnost drugačna od moške.

Poleg tega je raziskava dolila olje na dolgoletno razpravo o moški biseksualnosti. Predhodne ocene so govorile, da biseksualni moški svoje spolne identitete ne gradijo na fiziološkem spolnem vzburjenju, temveč na romantičnih in identitetnih temeljih. Raziskava je postregla z nasprotnimi znaki, saj so biseksualni moški prikazali občutne reakcije zenic ob gledanju erotičnih posnetkov tako moških kot žensk.

Raziskava bo osvetlila spregledane spolne preference

"Sedaj lahko končno trdimo, da fleksibilne spolne preference niso omejene na ženske – najdemo jih tudi pri nekaterih moških, ker se kaže v njihovih zenicah,“ je pojasnil soavtor raziskave Ritch C. Savin-Williams. "Pravzaprav celotne zgodbe ne izčrpa niti delitev na heteroseksualne, biseksualne in homoseksualne moške. Moški, ki se označujejo za 'večinoma heteroseksualne', v resnici obstajajo tako po svojih ocenah, kot tudi na podlagi odzivov zenic. Takšne moške drugi moški vzburijo bolj kot heteroseksualne, a precej manj kot biseksualne ali homoseksualne.“

Raziskovalci upajo, da bo njihova metoda pomagala pri boljšem razumevanju teh skupin in pokazala spektre spolnosti, ki so bili do sedaj spregledani.