V preteklosti so se za premoženje Pomurke, ki ga stečajna upraviteljica prodaja v celoti, zanimali Madžari, a so zaradi krize načrte z večjimi nakupi postavili ob stran. Ponudbe za nakup Pomurke bo Grilova zdaj med drugim posredovala na evropska združenja živilske industrije, osredotočili pa se bodo tudi na Turke, ki jih je kriza očitno obšla in jih ni tako zelo prizadela.

Spomnimo, turški kupec se zanima tudi za nakup premoženja novogoriškega Mipa v Kromberku, ki ga je stečajni upravitelj Miroslav Benedejčič na prodaj ponudil že štirikrat. Zadnji rok za nezavezujoče ponudbe se je iztekel v soboto. Kot nam je pojasnil Benedejčič, so prejeli štiri ponudbe, med njimi tudi ponudbo turškega podjetja Eteii. Ponudbe bodo, tako Benedejčič, odprli 20. avgusta, sicer pa meni, da bi lahko v prihodnjih dneh kakšna ponudba, predvsem iz sosednje Italije, še prišla na sedež družbe. Eteii je trenutno, kot smo poročali, že najemnik obrata v Kromberku, a proizvodnje, v kateri naj bi zaposlili 30 ljudi, še niso zagnali. Na omahovanje naj bi vplivala predvsem negativna podoba premoženja v javnosti, ko so se med drugim pojavili očitki, da čistilna naprava ne deluje. Poročali smo že, da zagonu proizvodnje in oddaji premoženja v najem turškemu podjetju za minimalno najemnino enega evra, pri čemer pa bo najemnik nosil vse stroške, nasprotujejo okoliški prebivalci in tudi v občini Nova Gorica. Podjetje Eteii ima kot najemnik sicer tudi predkupno pravico, a le, če ne ponudi kateri od drugih kupcev več. Ali bo prodaja tokrat le uspela, bo znano šele po zaključku pogajanj, ki jih bo stečajni upravitelj opravil z nezavezujočimi ponudniki.

Tako kot v Mipu pa tudi v primeru uspešne prodaje Pomurke - nezavezujoče ponudbe bo Grilova čakala dva meseca - sredstev za poplačilo nekdanjih 260 zaposlenih ne bo. "Vse je zastavljeno. Ko se poplačajo ločitveni upniki in stroški stečaja, stečajne mase ne ostane nič," pojasnjuje Grilova. Vse terjatve, ki jih ima Pomurka, so terjatve do povezanih podjetij, ki pa so prav tako končala v stečaju. Kot je znano, so poleg Pomurke in Mipa v stečaju končala tudi podjetja MIP DML, Mip Pomurka reja in druga povezana podjetja, vse pa so v en prevelik in preveč ambiciozen sistem povezali nekdanji vodilni in lastniki Mipa, Vojteh in Marko Volk ter Martin Kovač. "Za zaposlene kaj več, kot so sredstva jamstvenega sklada, ne bo," pojasnjuje Grilova. "Če bi se zgodbe hitreje zaključevale, bi upravitelji dobili premoženje, ki bi ga lahko dali v najem, zdaj pa dobimo izropano, izčrpano podjetje," razlaga svoje izkušnje s stečajnimi postopki.