V Londonu ste bili v svoji nekdanji paradi disciplini daleč od finala osmerice.

Že pred odhodom na OI sem bil iskren, ko sem povedal, da prave priložnosti ne vidim več v trojnem položaju. Z malo boljšim streljanjem bi lahko zadel nekaj krogov več, a tudi to verjetno ne bi bilo dovolj za finale. Priznam, da sem imel nekaj težav z motivacijo. Prav tega sem se bal, ker sem bil prvič v takšnem položaju na OI, da sem šel na tekmo že s kolajno v žepu, kajti preostali dve kolajni sem osvojil v trojnem položaju, ki je vedno zadnja disciplina strelskega sporeda. Morda sem bil kar malce preveč sproščen.

Kje so bile vaše največje napake na zadnji tekmi?

Ker sem v vseh treh položajih ustrelil po nekaj krogov premalo, ne bi izpostavljal nobenega. Enostavno je bilo premalo zbranosti, borbenosti, za nameček so bile razmere zelo težke z veliko vetra, kar potrjujejo tudi izidi.

Le olimpijski prvak, Italijan Niccolo Campriani, serijski zmagovalec v letošnji sezoni, je kljub mladosti, saj je star šele 24 let, porušil vaša olimpijska rekorda iz Sydneyja. Dosežek 1177 krogov iz rednega dela je dvignil na 1180, iz finalnega pa s 1275,1 na 1278,5.

Iskrene čestitke Camprianiju. Jaz sem se trudil, a očitno premalo.

Ali ste na svojih osmih olimpijskih igrah izpolnili pričakovanja?

Da. Izkoristil sem svojo priložnost za kolajno v disciplini leže, kjer tokrat ni bil potreben kanček sreče, kajti v finalu sem streljal izjemno. Če bi imel ta kanček sreče, bi na drugem mestu ujel Belgijca Coxa, ki je imel le dve desetinki naskoka. Ker sem načrt izpolnil stoodstotno, sem izjemno zadovoljen. V trojnem položaju je bilo tako, kot sem pričakoval. Bil sem brez velikih možnosti.

Prenehali ste tekmovati z zračno puško, kaj načrtujete za nadaljevanje kariere?

Zračno puško sem ukinil le za olimpijske igre, kajti je izredno primerna za trening stoječega položaja pozimi, ko zaradi mraza ne moremo vaditi na streliščih z malokalibrskim orožjem. Že jeseni bom prijel za zračno puško in se poskušal boriti z zelo solidnimi mladimi slovenskimi strelci. Če bom v trojnem položaju še naprej nazadoval, bom razmislil o tem, da bi se tako kot nekateri moji starejši kolegi specializiral le za nastop v disciplini leže, v katerem mi gre za zdaj dokaj dobro.

Ali je napočil čas za počitnice?

Ne. Že v nedeljo grem na tekmo evropskega pokala s puško velikega kalibra. Želim se prebiti v finale, za nameček je to tekmovanje brez stresa. Ker bo šla zraven tudi žena Metka, ki je bila pred začetkom OI tri dni tudi v Londonu, bo tudi nekaj počitniškega pridiha. Za nameček je tekma v Plznu, zato bom spil tudi kakšno njihovo okusno pivo.

A vi ste boljši poznavalec vina kot piva.

Tako je. Toda v Plznu imajo tudi zelo kakovostno vino.