"V skladu z napovedmi je odločal položaj stoje. Zadnji trening je bil sicer dober, a za kaj več je bilo premalo treninga na tem strelišču, ki je bilo zaprto zaradi tekmovanj v drugih disciplinah. Rajmond je začel dobro leže, a imel to smolo, da je z zadetki 9,9 za las zgrešil desetico in tako izgubil tri kroge. Stoje ni našel pravega položaja, da bi bil izkupiček vsaj 380 krogov. Iz položaja kleče je izvlekel maksimum. Mogoče je bil malo izpraznjen po kolajni na 60 leže. Izid ni slab, vendar ni tisto, kar pri Rajmondu nekaj velja glede na njegovo kakovost, a je izpadlo še veliko favoritov. Če bi imel malo več možnosti za trening, bi morda zadel 1171 krogov, kar bi ga obdržalo v boju za kolajne. Kljub vsemu sva zadovoljna s kolajno in greva naprej," je ob slovesu od olimpijskih iger povedal trener Lojze Mikolič, za katerega so bile to sedme olimpijske igre.

Olimpijski duh je prvič občutil leta 1980 v Moskvi, ko je spremljal Peternela starejšega s hitrostrelno pištolo. Ker je bil Rajmond član jugoslovanske reprezentance, je imel leta 1984 v Los Angelesu in 1988 v Seulu druge selektorje. V samostojni Sloveniji je Debevca spremljal v vseh šestih olimpijskih nastopih. "Najbolj si bom olimpijske igre zapomnil po tem, da so vse zelo stresne. Ker nisem več najmlajši, sem z leti malo bolj utrujen kot v preteklosti. Čustva so vedno zelo močna, morda še hujše kot takrat, ko sem bil mlajši," je bil po tradiciji zgovoren Mikolič, ki so mu v spominu najbolj ostale olimpijske igre leta 2000 v Sydneyju, saj so bile nepozabne, ker je Rajmond postal olimpijski prvak.

S 73 leti je sicer najstarejši trener v strelski karavani, a se najraje druži z mladimi, ki so zelo navdušeni, če so lahko v njegovi družbi. "Ker mora biti tudi trener v formi, se ukvarjam s športom. Obseg treninga ni takšen kot pri Rajmondu, a vsak dan delam nekaj zase, da obdržim kondicijo s plavanjem, tekom... Skušam biti športnik toliko, kolikor je možno v mojih letih," pravi Mikolič, ki je napovedal, da se bo poslovil z nekaterih funkcij, če bo Rajmond v Londonu osvojil kolajno.

"Odločitev, da bom malo izpregel, je dokončna. Ne bom več vodja reprezentance in selektor, ostal bom trener v klubu Olimpija in s temu tudi Debevca. Malo moram poskrbeti za svoje zdravje, saj tudi dopusta nisem mogel načrtovati. Ne more vse viseti na meni, ne more vedno vse narediti Lojze, Lojze, Lojze... Prihaja nova generacija trenerjev in tekmovalcev. Čas je, da prevzamejo vajeti," je pomembno odločitev pojasnil Mikolič.