"Vlogo smo osebno odnesli na kmetijsko zadrugo. Prihodnji teden bodo komisijsko odpirali ponudbe, nato pričakujemo povabilo na pogajanja, pred koncem meseca pa bi morali izvedeti končne rezultate," je povedal župan občine Vipava Ivan Princes, ki je previden in obenem tudi nezaupljiv: "Ni nujno, da bo najboljši ponudnik tudi izbran. Kmetijska zadruga ima v rokah škarje in platno. Velika verjetnost je, da se bo vse skupaj končalo po scenariju, ki ga mnogi napovedujejo - da bo zadruga prodala našo uspešno banko Zadružni kraški banki."

Bojijo se italijanskega kapitala

V pošteno prodajo dvomi tudi ajdovski župan Marjan Poljšak: "Če nam bo pomagala Banka Slovenija, potem nam bo uspelo ohraniti vipavsko banko v domačih rokah. Zelo verjetno pa je, da bo pristala v italijanskih. Tak scenarij pa mnogi napovedujejo že nekaj mesecev," dodaja Poljšak. Maja letos se je za nakup z nezavezujočimi ponudbami zanimalo pet ponudnikov, vendar pa so enega zavrnili zaradi nerazkrite identitete, drugega zaradi prenizko ponujene cene, tretji pa je odstopil sam.

V Vipavski dolini pa je vse pogosteje slišati govorice, da bo okoli prodaje HKS po vnaprej določenem scenariju potreben še tretji krog in v tem primeru bi lahko večinski delež odkupil le notranji lastnik. To pa je z 10 odstotki prav Zadružna kraška banka. Banki iz Opčin pa lokalno okolje ni bilo naklonjeno že od vsega začetka. Namigi, češ da bi zadruga svoj delež najraje prodala Zadružni kraški banki, se zdijo direktorju vipavske zadruge Borisu Bajcu smešni, pred časom pa je dejal: "Naklonjeni smo tistemu, ki bo dal največ. Pred očmi imamo dva cilja, in sicer dobiti denar za ponoven zagon Agroinda in zagotoviti razvoj bančništva v Vipavski dolini."

Ogorčeni mali delničarji

Med ogorčenimi malimi delničarji, ki menijo, da kmetijska zadruga prodaja svojo zlatnino pod mizo, je tudi Benedikt Kobal iz vasi Budanje. Prepričan je, da se ponavlja star scenarij in da kmetom grozdja v preteklih letih niso plačevali samo zato, da bi dvignili roko za prodajo HKS. S tem pa vipavska vinska klet in mlekarna ne bosta rešeni, je prepričan Kobal, ki poudarja da bo na račun kmetov iz Vipavske doline kmalu bogata le peščica tajkunov.

Zanimivo je, da bi morali, če bi HKS prevzela banka iz Opčin, vipavsko hranilnico likvidirati (zaradi italijanske zakonodaje), sedanja 10-odstotna lastnica pa bi nato prevzela poslovanje, zaposlene in obveznosti dosedanje male vipavske banke. "Tega ne bomo dopustili," je odločen ajdovski župan, ki v primeru neuspeha in "sovražnega" prevzema vipavske hranilnice napoveduje tudi odškodninsko tožbo malih delničarjev. Vipavska hranilnica in posojilnica tudi v letošnjem letu dobro posluje in direktor Dušan Grlica pričakuje, da bo ob koncu leta čisti dobiček za okoli 20 odstotkov višji od lanskega, ki je znašal 120.000 evrov.