Obisk največji za konec tedna

Sedemnajst bazenov, kolikor jih je obiskovalcem na voljo v Atlantisu, se najbolj napolni med počitnicami in ob koncu tedna. "V primerjavi s prvimi šestimi meseci lanskega leta je letos kopalcev več, bazenski deli so dobro zasedeni," je zadovoljstvo nad obiskom izrazil direktor Vodnega mesta Miha Rakar. Za kopanje v Laguni se letošnje poletje dnevno odloči do 1000 obiskovalcev, za konec tedna tudi do 2000. "V juniju smo letos zabeležili boljši obisk, medtem ko je julijski obisk enak lanskemu," je povedal direktor Mestne plaže Tomaž Lahajner, ki je z letošnjo sezono za zdaj zadovoljen.

Tudi v Iliriji več vstopnic kot med tednom prodajo v soboto in nedeljo, a vodja kopališča Marko Pungaršek z obiskom ni zadovoljen: "Sicer imamo do konca avgusta že napovedanih nekaj plavalnih šol, vendar smo glede na vreme pričakovali tudi več posameznih plavalcev. Obisk je letos katastrofalno nizek, zdaj se poznajo tudi dopusti." V Iliriji so zato skušali goste, ki imajo pogosto napačne informacije, da je kopališče zaradi obnove zaprto, privabiti tudi s posebnimi ugodnostmi in popusti, a so se številni ta mesec kljub temu raje odločili za namakanje v morju kot za obisk bazena. Pungarška zato skrbi, da bodo v najboljšem primeru letošnji obisk zgolj izenačili z lanskim.

K čistoči pripomorejo tudi kopalci

Kljub gneči v bazenih pa na kopališčih zagotavljajo, da je voda ne glede na številčnost obiska ves čas čista. Na Inštitutu za varovanje zdravja opažajo, da se kakovost bazenskih kopalnih voda med letom bistveno ne spreminja, so pa lanske analize kakovosti vode v bazenih pokazale nekoliko boljše rezultate kot leta 2010. V preteklem letu so na inštitutu analizirali 650 bazenov po vsej Sloveniji, pri čemer se po končni analizi voda v nobenem bazenu sicer ni izkazala kot neprimerna za kopanje, je pa, kot poudarjajo na inštitutu, njeno kakovost možno še izboljšati. K temu želijo prispevati tudi ljubljanski upravljalci bazenov. Na kopališču Ilirija za kakovost vode ves čas skrbi avtomatski sistem, medtem ko vsaj štirikrat dnevno čistočo preveri še vzdrževalec vode. "Dvakrat mesečno imamo tudi redne inšpekcijske preglede," je še pristavil Pungaršek. Tudi v Mestni plaži Laguna in Vodnem mestu Atlantis kakovostno vodo kopalcem neprekinjeno zagotavlja avtomatski nadzorni sistem. "Dnevno se izvajajo še ročne meritve določenih parametrov kopalne vode," je ob tem zagotovil Rakar.

Čistoča vode v bazenih pa velikokrat ni odvisna le od prizadevanja upravljalcev, ki so zanjo odgovorni, temveč lahko veliko pripomorejo tudi sami kopalci. Pungaršek namreč opaža, da se nekateri pred plavanjem v bazenu ne oprhajo: "Starejši obiskovalci se higienskega reda na kopališču držijo bolj dosledno, medtem ko se mladim pogosto mudi v vodo in ob tem pozabijo na upoštevanje nekaterih predpisov." Na inštitutu ob tem opozarjajo, da je tuširanje pred vstopom na kopališke površine obvezno, prav tako se je potrebno stuširati pred vsakim ponovnim vstopom v bazen, saj tako s telesa speremo znoj in razne kreme, po uporabi sanitarij pa noge obvezno zmočimo v bazenčku za dezinfekcijo in se oprhamo.