Čeprav so se v upravnem odboru društva sprva odločili, da nastale situacije ne bodo komentirali, pa po besedah Geržine molk sedaj ni več mogoč, saj je videti, kot da sta si z zgodovinarjem Jožetom Pirjevcem "vse skupaj izmislila".

Geržina se tako odziva na pojasnilo vlade, v katerem je na svoje presenečenje zasledil trditev, da vladna stran društvu ni predstavila nikakršnih zahtev glede predvidenih govornikov. "Trditev je v nasprotju z resničnim potekom dogodkov," piše.

K temu pa dodaja še kronologijo zaključnih usklajevanj. Kot navaja, je bil Pirjevec kot govornik v imenu društva naveden na sestanku 16. julija, ob navzočnosti predstavnikov kabineta predsednika vlade, državnega protokola, zunanjega ministrstva in soorganizatorjev. Društvo je po sestanku tudi že poslalo vabila svojim članom z organizacijskimi podrobnostmi in najavo Pirjevca kot govornika.

Dva dni zatem so v prisotnosti predstavnika kabineta premiera dopoldne izvedli končni pregled vseh dejavnosti na lokaciji pri Ruski kapelici, pri čemer na načrtovani potek ni bilo pripomb. Popoldne pa jim je Protokol RS posredoval zahtevo kabineta predsednika vlade, da na prireditvi v imenu društva spregovori le njegov predsednik.

Geržina nato piše o nadaljnjih dogovarjanjih, ko je na svoje vprašanje, ali to pomeni, da Pirjevec ne bo govoril, dobil odgovor, da lahko v imenu društva govori le on kot predsednik društva. "Povedano mi je bilo, da v kolikor ne pristanem na ta pogoj, bo še istega dne na seji vlade preklicano častno pokroviteljstvo in slavnostni nagovor predsednika vlade, iz organizacije pa se bo umaknil tudi protokol."

"Kot je znano, smo vladni pogoj spoštovali, jaz kot predsednik društva pa sem se, kot mi očitajo mnogi člani društva, uklonil pritiskom," izpostavlja Geržina. Kot piše danes, je njegovo stališče, da je takšno ravnanje vlade v odnosu do organizacije civilne družbe popolnoma neprimerno in nesprejemljivo.

Ob tem poudarja, da to ni bila državna proslava, ampak najpomembnejše nevladno srečanje med slovenskim in ruskim narodom, pri čemer se trije organizatorji svobodno odločajo o nastopajočih.

Sklene pa, da želijo v društvu polemiko s tem v zvezi končati in se ponovno posvetiti svojemu temeljnemu namenu - "negovanju prijateljstva med Slovenci in Rusi, preko vseh političnih in ideoloških meja in predsodkov".