Po prvih podatkih je britansko prestolnico v prvem tednu iger obiskalo le okoli 100.000 turistov, kar je trikrat manj od pričakovanj. Prireditelji so pričakovali zaslužek v višini desetih milijard evrov, a bodo, kot kaže, zaslužili komaj desetino tega.

Veliko vlogo pri tem ima dejstvo, da je London eno najdražjih mest na svetu, v času iger pa so cene prenočišč in gostinskih storitev še dodatno poskočile. To je preplašilo tiste turiste, ki jih šport pretirano ne zanima in so zato ostali doma.

“Do konca iger se bo položaj nekoliko popravil, vendar je že zdaj jasno, da olimpijske igre ne bodo prinesle dovolj denarja,” ocenjuje profesor ekonomije na oxfordski univerzi Peter Oppenheimer. “Organizatorji niso upoštevali posebnosti tekmovanja. To je dolgotrajen dogodek, med katerim hkrati poteka več tekmovanj. Zaradi tega številni ljudje ostajajo doma in spremljajo televizijski program. Tako lahko spremljate več športnih disciplin hkrati,” je dodal.

Vsi se sicer strinjajo, da se organizatorji lahko tolažijo vsaj s tem, da so uredili, očistili in ponovno zgradili vzhodni del mesta, kjer se nahaja večina športnih objektov.