Kot ponedeljek, v katerem gre že od začetka dneva vse narobe, se je vlekel finale v metu kladiva. Razlog je bil, da je bilo tekmovanje v drugi seriji dolgo časa prekinjeno, ker so odstranjevali kladivo iz zaščitne mreže, kamor ga je zalučal prav Brežičan. Finale meta kladiva se je tako zavleklo pozno v noč, tako da je bila zadnja serija na sporedu šele po zgodovinskem uspehu Usaina Bolta. Toda olimpijska zgodba Primoža Kozmusa se je iztekla sanjsko. Najboljši slovenski atlet vseh časov je namreč zaokrožil zbir slovenskih kolajn v Londonu ter po zlati kolajni judoistke Urške Žolnir in bronastima strelca Rajmonda Debevca ter veslaškega dvojca Iztok Čop-Luka Špik postal četrti Slovenec v Londonu z olimpijsko kolajno.

Primož Kozmus je sijajno začel tekmovanje, saj je že v prvi seriji vrgel kladivo najdlje v sezoni, in sicer 78,97 metra. Na prvi pogled odličen Kozmusov met ni bil videti tako dober, kot se je izkazalo v nadaljevanju finala. Do konca tretje serije ga je najprej za 17 centimetrov prehitel le prvi favorit Krisztian Pars, ki je v tretji seriji pokazal svojo moč, ko je kladivo v finalu prvič in edinkrat poletelo prek 80 metrov (80,59 m). Madžar je bil zastrašujoče videti že na ogrevanju, ko so najboljši metalci metali orodje med 75 in 77 metri, Pars pa ga je zalučal kar prek 80 metrov.

Branilec naslova olimpijskega prvaka se je po prvi seriji znašel v nezavidljivem položaju. Tri zaporedne mete namreč ni našel občutka pri maksimalni hitrosti, tako da je kladivo zadelo zaščitno ogrado, kar se mu je v preteklosti dogajalo zelo redko. Na srečo tudi tekmeci niso imeli svojega večera, tako da je bil kljub trem neveljavnim metom po štirih serijah še vedno drugi. Najboljši obraz je Kozmus pokazal v peti seriji, ko je postavil svoj najboljši dosežek. Peti avgust je bil datum, ki je bil iz Kozmusovih ust v zadnjih dveh letih največkrat izgovorjen. In ta datum bo šel po vseh nevšečnostih v sezoni, ki jih je Kozmus spet mojstrsko premagal, znova v zgodovino slovenskega športa.

»Izredno sem vesel. Glede na to, kaj sem dal skozi letošnjo sezono, je bil nastop na olimpijskih igrah vrhunec. Tekma je bila specifična in zelo zanimiva tudi meni. Na koncu je Pars zasluženo zmagal,« so bile prve besede presrečnega Primoža Kozmusa. »Zadnje dni nisem bil več toliko pod pritiskom, saj sem se zavedal, da sem v dobri formi in da sem konkurenčen. Letošnja sezona je bila naporna, končala pa se je sanjsko. Zlato je bilo včeraj dosegljivo. Toda imel sem tehnične težave. Če potegnem črto, je rezultat odličen. Če bi naredil perfekten met, bi zmagal. A je prav, da je bil najboljši Pars, saj se že dolga leta bori za ta uspeh. Lahko bi rekli, da je bila na delu usoda.« Pred zadnjim Kozmusovim metom so se na 100 metrov pomerili najhitrejši zemljani, ko je znova gladko do zmage prišel Usain Bolt. »Pred mano je bil še zadnji met, ko je bil start teka na 100 metrov. Moral sem se odločiti, ali Bolt ali zadnji met. (Smeh.) Pogledal sem sicer zaključek in videl, da je Bolt zmagal, a sem zadržal popolno koncentracijo do konca,« je dejal Kozmus.

In še zanimivost. V medijskem središču lahko vsak akreditirani novinar prejme po eno knjigo zgodovine atletskih tekmovanj na olimpijskih igrah. Mednarodna atletska zveza (IAAF) je v njej naredila malomarno napako. Med izidi olimpijskega finala izpred štirih let v Pekingu ob Primožu Kozmusu sicer piše, da je Slovenec. V tekstu opisa finala pa je zapisano, da je zmagoviti met Hrvat dosegel v drugem poskusu.