Julija 2010 so cariniki na mejnem prehodu Gruškovje v kombiniranem vozilu druščine tujih državljanov, ki se je vračala s počitnic na Jadranski obali, našli skrite dele ladijskih razbitin, ki ležijo v Jadranskem morju. Z raziskovanja podvodnega sveta in ladijskih razbitin so potniki hoteli imeti v svoji lasti še kakšen pristen spominek, je pojasnil Tadej Jeras iz službe generalnega direktorja Carinske uprave RS.

Njegovi kolegi se spominjajo tudi, kako so aprila 2009 na enem izmed slovenskih mejnih prehodov v prtljagi dveh 60-letnikov, namenjenih proti zahodu, našli elektronske naprave neznanega izvora. Med njimi so bili skrita kamera, sprejemnik in oddajnik, ena izmed kamer pa je bila skrita v dvojno dno tulca za metanje igralniških kock. Cariniki so tako odkrili elektronske naprave namenjene goljufijam v igralnicah.

V kovčku našli pol milijona evrov

Uslužbenci carinske službe so sicer pri svojem delu že večkrat naleteli na večje količine različnih kartic z magnetnim zapisom, od telefonskih kartic do kartic različnih trgovskih ponudnikov in bančnih kartic za finančne goljufije. Prav tako včasih odkrijejo visoke zneske gotovine. Spomnijo se, ko so v kovčku za osebno prtljago odkrili več kot pol milijona evrov denarja.

V letih 2010 in 2011 so uslužbenci mobilnih oddelkov na avtocestni povezavi, ki vodi iz Madžarske v Italijo, kar nekajkrat zasegli večje pošiljke znamenitih beneških mask. Nemalo beneških mask se namreč proizvaja v tretjih državah, nato pa ilegalno, brez plačila dajatev, končajo na stojnicah v Benetkah.

Marca letos je carinike v luki Koper pri pregledu enega izmed zabojnikov, ki je pripotoval iz Filipinov, čakalo presenečenje v obliki lobanj različnih zaščitenih živalskih vrst. V pošiljki so bile štiri lobanje primatov, dve lobanji svinj in dve lobanji indijskega bivola.

Iznajdljivi tihotapci in ptice brez perja

Cariniki se sicer pogosto soočajo s tihotapljenjem ogroženih rastlinskih in živalskih vrst, ki jim grozi izumrtje, so ogrožene in zavarovane v posameznih državah. Cariniki tako v vozilih med drugim odkrijejo tudi ptice, ki so jim tihotapci odstranili perje, da ne bi pristojni organi odkrili, da gre za zaščitene živalske vrste.

Pri trgovanju z ogroženimi rastlinskimi in živalskimi vrstami veljajo stroge omejitve. Žive ali mrtve živali in rastline ter njihove dele in izdelke iz njih morajo spremljati ustrezni dokumenti. Dovoljenje za uvoz ni potrebno le za manjše količine, na primer za največ 125 gramov kaviarja jesetrovk, do štiri mrtve osebke morskih konjičkov oziroma do tri lupine školjk velikank.

Omejitve so tudi pri vnosu hrane. Tako lahko potniki brez veterinarskih formalnosti oziroma fitosanitarnega spričevala na ozemlje EU vnesejo na primer do skupno 20 kg ribiških izdelkov in do pet kilogramov sadja ali zelenjave. Dovoljen je na primer tudi vnos največ treh lončnic in ene novoletne jelke brez korenin, saj se lahko z rastlinami prenašajo škodljivi organizmi.

Tovrstni ukrepi prepovedi oziroma omejitev so namenjeni varovanju javnega reda in varnosti, varstvu zdravja in življenja ljudi, rastlin in živali, varstvu okolja, varstvu narodnega bogastva umetniške, zgodovinske ali arheološke vrednosti, intelektualne lastnine in podobno.