Skupina znanstvenikov z ameriške univerze Columbia pod vodstvom Jamesa Hansna opozarja, da gre za dramatične spremembe. Znanstveniki so preučevali odstopanja od povprečnih temperatur v zadnjih 30 letih, rezultate pa primerjali z obdobjem med letoma 1951 in 1980.

Poleg splošnega trenda segrevanja ozračja so opazili predvsem izjemno vroča poletja. Znanstveniki pri tem izpostavljajo vročinske valove v Franciji leta 2003, v Moskvi leta 2010 in lanskega v ameriški zvezni državi Teksas. "Z veliko verjetnostjo lahko trdimo, da takih skrajnosti ne bi bilo brez globalnega segrevanja ozračja," je skupina zapisala v članku.

Vročina pri nas ...

(Morda) v luči zgornjih ugotovitev še vremenski obeti za naslednje dni: bistvenih ohladitev ozračja ni za pričakovati. Danes se bodo temperature povzpele na 34 stopinj Celzija, ponekod v vzhodni Sloveniji tudi dve stopinji več. Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) bo vročina začela popuščati šele v torek, a kljub temu "hujših" ohladitev po do zdaj znanih podatkih ne bo.

Več podrobnosti o vremenu najdete tukaj

... In neurja pri severnih sosedih

Na Južnem Tirolskem so ponoči divjala huda neurja, ki so povzročila gmotno škodo in težave v prometu, zahtevala pa so tudi dve smrtni žrtvi. O hudih neurjih z gmotno škodo so ponoči poročali tudi iz več delov Avstrije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je poročala nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na poročanje lokalnih medijev, so zemeljski plazovi in poplave po močnih nalivih odnašali hiše, nekatere cestne in železniške povezave pa so bile prekinjene. Okoli 150 ljudi so zaradi nevarnosti poplav evakuirali.

V južnotirolskem kraju Afens je umrla 84-letna ženska, katere kmetijo je odnesel zemeljski plaz. V bližnjem kraju Tulfer pa je izgubila življenje vaščanka, potem ko je njeno hišo zasul plaz. Žensko so najprej razglasili za pogrešano, danes pa so reševalci našli njeno truplo.

Plaz je zasul tudi železniško progo čez prelaz Brenner med Italijo in Avstrijo, ki bo predvidoma zaprta najmanj dva tedna.

O hudih neurjih so v soboto in minulo noč poročali tudi iz sosednje avstrijske zvezne dežele Tirolska. V okolici Innsbrucka je padala toča v velikosti žogic za golf, ki je povzročila gmotno škodo.

Težave v prometu so neurja ponoči povzročala tudi v avstrijski zvezni deželi Salzburg in na Zgornjem Štajerskem, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.