Bonitetna agencija Moody's je v četrtek spet znižala oceno kreditnega dolga Sloveniji, obete za naprej pa je ohranila negativne. Moody's kot glavni razlog za znižanje bonitetne ocene Slovenije z A2 na Baa2 navaja težave slovenskih bank, ki potrebujejo dodatne dokapitalizacije, s čimer se povečujejo tveganja za državni dolg. Moody's na koncu tudi svari, da je Slovenija v vse večji nevarnosti, da doživi finančni šok.

Vlada odločitev agencije močno obžaluje. Razočarana je nad neupoštevanjem številnih ukrepov vlade na področju konsolidacije javnih financ ter političnega soglasja glede reševanja vprašanja fiskalnega pravila in upravljanja slabih bančnih terjatev. Kot poudarjajo na ministrstvu za finance, se Slovenija po makroekonomskih kazalcih ne more primerjati z najbolj ranljivimi evrskimi državami.

Manj presenečena nad ocenami je ekonomska stroka. Finančni trgi so že okrepili pritisk na Slovenijo, gospodarstvo pa opozarja, da bo zdaj denar za podjetja še dražji.

Agencija Standard & Poor's (S&P) je oceno Sloveniji znižala za eno stopnjo, z A+ na A, obete za naprej pa je tako kot Moody's ohranila negativne. S&P je med razlogi za znižanje ocene navedel naraščajočo politično polarizacijo in pomanjkanje konsenza med koalicijskimi političnimi strankami. To po oceni agencije predstavlja tveganje za načrtovane strukturne reforme v državi.

Janša se je sicer na Twitterju odzval na vest spletnega portala 24ur.com z naslovom "Vlada se čudi, finančni trgi pa krepijo pritisk na Slovenijo".