Profesor na univerzi v Tenneseeju James McNulty je ugotovil, da prisiljena pozaba in odpustitev napak partnerju vodi k zameram. "Kratkoročno nelagodje ob jeznem, a iskrenem pogovoru je lahko dolgoročno bolj zdravo za zvezo," je povedal McNulty.

McNulty je preučil številne psihološke študije in prišel do zaključka, da ima lahko odpuščanje v zakonu nenačrtovane negativne učinke. "Vsi smo že izkusili tiste slabe plati zveze, ko nas partner na nek način prizadene. Partner je lahko finančno neodgovoren, nezvest ali pa nam ne nudi dovolj podpore," je razložil McNulty. "Ko se kaj takšnega zgodi, se moramo odločiti, ali naj odreagiramo jezno ali pa odpustimo."

Na posledice odpuščanja lahko vpliva veliko dejavnikov, tudi resnost partnerja ali pogostost njegovih napak. "Če vidijo, da je njihov partner nagnjen odpuščanju, bodo nekateri posamezniki naredili več, da ga ne bi prizadeli, spet drugi pa bi znali še veliko bolj izkoriščati to lastnost," meni McNulty, ki sicer nima enostavne formule za rešitev težav v zakonu ali partnerstvu. Zato svetuje, da sami preučimo okoliščine, ki vplivajo na našo presojo, poudarja pa, da ni nič narobe, če se kdaj pa kdaj nekoliko razburimo.