Ob pogledu s tribune ste delovali izjemno hladnokrvno, sami pa pravite, da je v vas vrelo.

Zaščitni znak strelcev je, da znamo nervozo dobro skriti. Znamo se zbrati, da imamo hladnokrven obraz.

Veliko govorimo o sproščenosti, napetosti, živčnosti, zbranosti... Kaj se vam mota po glavi, ko sodnik ukaže, da v puško vložite naboj in ustrelite?

Tehnični del je na vsaki tekmi enak. Le obremenitev je večja, ker gre za olimpijske igre. Nismo vajeni tako polnih tribun, kot so bile tukaj na strelišču. Občutek je drugačen kot na drugih tekmah. Zbral sem dovolj nastopov na olimpijskih igrah, da vem, kako je to videti, in znam obvladati položaj. Upam, da bom to lahko počel še naprej.

V finalu ste odbijali napade tekmecev, ki so za vami po kvalifikacijah zaostajali za krog. Obenem ste napadali Belgijca Coxa, ki je imel na videz neulovljivo prednost treh krogov.

Imel sem srečo, da je bil ekran z izidi med strelskima mestoma tri in štiri, zato sem imel informacijo, kakšne so razlike. Včasih je to dvorezen meč. V mojem primeru, ko sem povečeval prednost pred zasledovalci, je bilo lažje streljati. Ko sem pred zadnjim strelom videl prednost 1,7 kroga, sem vedel, da lahko naredim tudi napako, a bom še vedno osvojil kolajno. Kljub temu sem ustrelil zelo dobro, nimam pa vpliva, kaj bodo storili tekmeci.

Ali vam je žal, da niste imeli še enega strela, da bi nadoknadili zaostanek 0,2 kroga za Coxom?

Cox mi je sam dejal, da je imel srečo, da se je tekma končala, ker bi bil ob enem strelu v težavah in bi ga mogoče ujel. S tem se ne obremenjujem. Povsem sem zadovoljen z bronasto kolajno.

V finalu z dosežki od 10,2 do 10,8 ni bilo niti enega ponesrečenega poskusa.

Na takšnih tekmah odloča tudi kakovost cevi in nabojev, za kar se moram zahvaliti svojim opremljevalcem. Zaradi ukradene puške sem imel s tem še več dela, da sem si priskrbel manjkajoče dele.

Je tudi nova puška iz takšnega testa kot vi, torej za kolajne?

Kombinacija je odlična, torej deluje.

Ali ste takrat, ko so vam ukradli puško, verjeli, da boste tako uspešni na olimpijskih igrah?

Že na začetku lanske sezone sem trenerju povedal, kje so moje možnosti. Bil je malce skeptičen, ker sem vedno v ospredju v trojnem položaju, a sem dokazal kakovost z zmago na evropskem prvenstvu, ko sem premagal tudi Belorusa Martinova, da zmorem. Vmesne težave z ukradeno puško so me stale nekaj dobrih uvrstitev, živcev in neprespanih noči, a se je vse dobro izteklo.

Pred tekmo niste delovali kot optimist. Ali je bila to taktika zaradi pomiritve?

Včasih delujem malce nervozno. Zadnji trening ni bil najboljši, vendar so bili prejšnji zelo dobri. Težave sem skušal odmisliti, očitno sem se zbral in izid je to potrdil.

Trener Lojze Mikolič je potočil nekaj solz radosti. Kako ste vi doživeli tretjo olimpijsko kolajno?

Solz že dolgo časa ne točim več. Ob zlatu v Sydneyju pred 12 leti so bile solze, zdaj je le še neizmerno veselje.

Kako boste proslavili uspeh?

Po pameti, ker me že v ponedeljek čaka nastop v trojnem položaju, pred tem pa še dva dni treningov.

Primerjava vaših osmih olimpijskih nastopov s tremi kolajnami?

To je prva kolajna v disciplini leže, potem ko sem dve osvojil v trojnem položaju. Disciplino leže sem zanemarjal, dokler nisem ugotovil, da je to moja tržna niša glede na težave, ki se pojavijo s starostno daljnovidnostjo. V položaju stoje, ko puška niha, zaradi mojih težav z vidom potrebujem nekaj več časa, da izostrim sliko. Če piha še veter, je to početje še toliko težje. Leže je puška pri miru, imam tudi več časa. Glede kolajn je tako, da je zlata nad vsemi, ker je trojni položaj kraljevska disciplina, ki med strelci velja za nekaj posebnega. Tisti, ki zmaguje v trojnem položaju, je kralj. 60 leže je disciplina, kjer pridejo do izraza natančnost in velike izkušnje, če se strelja na tako zahtevnih streliščih, kot je v Londonu.

Ali že gledate proti olimpijskim igram 2014 v Riu de Janeiru?

Da. Moram si prislužiti pokojnino.

V ponedeljek vas čaka nova tekma v disciplini 3 x 40 strelov. Kaj današnji uspeh pomeni za tekmo v disciplini, ki je bila doslej za vas paradna?

Ni dvoma, da bom šel na strelsko črto z veliko manj bremena in bom lažje pritiskal na sprožilec. Morda bo sproščenost pripomogla k temu, da bo puška v stoječem položaju bolj mirna. To pomeni, da bi bilo 40 strelov tehnično bolj popolnih. Če mi to uspe, bom imel majhne možnosti, da se borim za uvrstitev v finale, za kaj več pa zelo težko.