Kot tekmovalec je še v dresu Jugoslavije nastopal leta 1980 v Moskvi in leta 1984 v Los Angelesu, leta 1992 je bil v Barceloni ob prvem nastopu Slovenije pod svojo zastavo vodja judo ekipe v Barceloni, leta 2008 v Pekingu in 2012 v Londonu pa je bil sodnik. Konkurenca v sodniških vrstah je izjemna, saj je judo eden najbolj razširjenih individualnih športov na svetu, saj je v Mednarodno judoistično zvezo vključena 201 država.

"S svojim delom v Londonu sem zelo zadovoljen. Sodil sem od začetka do konca, torej po cel dan, kar pomeni, da sem bil tudi med 14 sodniki, ki so jih vsak dan izbrali za zaključne boje, ki so odločali o kolajnah. Nočem hvaliti samega sebe, a bil sem med petimi najboljšimi na olimpijskih igrah," je pogovor začel Franc Očko, za katerega je s koncem turnirja v judu tudi konec bivanja v Londonu. Danes se vrača domov, kjer ga kot sekretarja JZS čaka obilo prijetnih obveznosti, ki so povezane z uspešnimi slovenskimi nastopi v Londonu.

"Po kolajni Urške Žolnir vse skupaj vidiš še z drugačnimi očmi. Vse skupaj je še lepše. Celoten turnir v judu je bil glede kakovosti na vrhunski ravni. Zaradi zahtevnega sistema kvalifikacij so bili v Londonu resnično najboljši, kakovost se je dvignila tudi zaradi vedno večjih vložkov v ta šport," je potegnil črto pod tekmovanje Očko, ki je izjemno čustveno doživel vse borbe, s katerimi se je Žolnirjeva povzpela do naslova olimpijske prvakinje. "Bila je tako suverena, da so imeli sodniki lahko delo. Če bi bilo potrebno, bi dobila deset borb. Ko sem videl, kako je oddelala prvo borbo, sem bil že prepričan v osvojitev kolajne. Očitno je bil štiriletni načrt dela od Pekinga do Londona zadetek v polno, da je bila na dan D najboljša," je bilo strokovno mnenje Očka, ki razen juda ni občutil olimpijskega vzdušja, niti ni videl nobenega tekmovanja v drugih športih. Edina prednost je bila, da je bival v hotelu blizu dvorane, da se je lahko kar peš sprehodil do prizorišča.

"S tem, da smo še tretjič zapored na olimpijskih igrah osvojili kolajno, smo dokazali, da znamo ustvarjati šampione. Zlata kolajna je vrhunec te generacije, s tem smo potrdili, da Judo zveza Slovenije deluje odlično, čeprav nekatere druge nacionalne panožne zveze prejmejo več denarja in jim namenjajo več pozornosti, a nimajo takšnih uspehov. Upam, da bodo zdaj tudi sponzorji v Sloveniji prepoznali, da je to šport, ki si zasluži malo več pozornosti. Prepričan sem, da se bo še več mladih začelo ukvarjati z judom," si je zaželel Očko, ki je včeraj tudi sklenil sodniško kariero.

Zdaj bo funkcionar, saj je bil izbran v sodniško komisijo Evropske judo zveze, ki je odskočna deska za preboj v Svetovno judo zvezo.