Prvo veliko presenečenje smo v prostorih tiskovnega središča v prekrasnem olimpijskem objektu opazili že dopoldan. Na startu se namreč ni pojavil Ivan Tihon, Belorus, ki se je zadnji dve sezoni skrival, da nihče ni vedel, kje se nahaja, na olimpijske igre pa je prišel odlično pripravljen. Dolgo časa smo raziskovali, kaj se je zgodilo, potem pa je s strani beloruske reprezentance prišlo uradno obvestilo. Tamkajšnji športni minister je odločil, da upošteva namig Mednarodne atletske organizacije (IAAF), da Tihonu preprečijo nastop na OI. "IAAF nas je seznanila, da je z uporabo novih sredstev dopinških testiranj na starih vzorcih Tihona ugotovila, da je leta 2004 na olimpijskih igrah v Atenah in leta 2005 na svetovnem prvenstvu v Helsinkih tekmoval pod vplivom nedovoljenih poživil. V izogib temu, da bi škodovali olimpijski reprezentanci, smo se odločili za takšen korak," je pojasnil Vladimir Nesterovič, tiskovni predstavnik beloruskega ministrstva za šport.

Kozmus ima tako v Londonu tekmeca manj, a mu v boju za kolajne to dejstvo ne bo veliko pomagalo. Brežičan je sicer edini izmed vseh metalcev opravil le en kvalifikacijski met, da je presegel 78 metrov (78,12 m), a sta Japonec Koji Murofuši (78,48 m) in Madžar Krisztian Pars (79,39 m) z drugima metoma pokazala, da sta prišla na največjo tekmo izjemno pripravljena. Po videnem v kvalifikacijah bo omenjena trojica krojila jutrišnji finale.

Pravi stres je doživljala Marija Šestak, saj je do zadnjega trepetala za uvrstitev v finale, kamor se je uvrstila z dvanajstim izidom (14,16 m). "Težje je bilo čakati kot skakati. Bila je izjemno težka tekma. Podobno kot na evropskem prvenstvu v Helsinkih je tudi v Londonu veter menjal smer, zato je bilo zelo težko zadeti skok. Najprej sem imela močan veter v prsi (Šestakova je prestopila - op. p.), potem je bilo brezvetrje (14,16 m - op. p.), na koncu pa mi je malenkost pihal v hrbet (14,12 m - op. p.). Z opravljenimi skoki nisem najbolj zadovoljna, z razpletom pa zelo," je nasmejana pripovedovala Marija Šestak, ki je izpolnila svoj velik cilj, ki jo je zadnja leta gnal naprej, da se uvrsti v drugi olimpijski finale. "Ko sem končala nastope, sem se bala štirih tekmovalk, ki bi me lahko preskočile. Dve od njih sta me, kar je zadostovalo za uvrstitev v finale. Če pred štirimi leti v Pekingu s skokom prek 15 metrov nisem imela sreče, da bi osvojila kolajno, je bila športna sreča v Londonu tokrat na moji strani," je priznala Ljubljančanka.

"Pripravljena sem za boljše rezultate, kot sem jih pokazala v kvalifikacijah. Morda je botrovalo k temu tudi dejstvo, da sem slabše spala. Litovci so ga v olimpijski vasi žurali, potem sem slišala Petra Kauzerja, ki se je navsezgodaj zjutraj glasno odpravljal proti letališču. Počutje zato ni bilo najboljše. V finalu bom nastopila neobremenjeno in sproščeno. Želim si dobrega rezultata. Dala bom vse od sebe. Prvotni cilj sem dosegla, drugi je, da se v nedeljo uvrstim med najboljšo osmerico in si zagotovim dodatne tri skoke. Jutri ne pričakujem tako dolgih skokov, kot so bili v Pekingu. Pogoji niso najboljši, saj je zaradi sprememb vetra veliko prestopov. Za zmago bo treba skočiti prek 15 metrov, za kolajno več kot 14,80. Favoritki sta Aldana in Ripakova. Marija Šestak? Če bom korektno skakala, bi se lahko približala rezultatu okoli 14,50."