Pri Svetovni turistični organizaciji pravijo, da je lani v Sloveniji počitnikovalo nekaj več kot dva milijona turistov (150 tisoč več kot leto prej), od katerih smo pobrali 2,2 milijarde evrov (okoli 140 milijonov več kot leta 2010). Sosednja Hrvaška je lani gostila le nekaj manj kot 10 milijonov turistov, ki so zapravili nekaj več kot 7,5 milijarde evrov. V svetovnem merilu se najbolje godi Združenim državam - lani so jim turisti prinesli 116 milijard dolarjev, za polovico zaostajata Španija in Francija, na tretjini tega zneska sta Kitajska (brez Hongkonga in Macaa) in Italija. Pri prebiranju današnje lestvice se boste lahko seznanili s številom tujih turistov po evropskih državah (v milijonih turistov), v nadaljevanju pa vam bomo predstavili še iztržke posameznih držav in destinacije, ki jih sodobni nomadi (po mnenju spletnih turističnih vodičev) najraje obiskujejo.

Francija 79,5

Lanski rekordni obisk 79,5 milijona turistov je Francozom prinesel skoraj 44 milijard evrov. Francija je bila po številu turistov sicer svetovna rekorderka, a so ti potrošili veliko manj, kot trošijo v Španiji ali v ZDA. Tripadvisor prisega na Paris, Azurno obalo in Chamonix, kamor potuje večji del turistov, mi pa predlagamo vinske lege Burgundijo, Šampanjo, Bordeaux, Languedoc…

Španija 56,7

Čeprav obubožani, imajo še vedno kaj ponuditi bogatejšim. V deželi najbolje plačanih nogometašev na svetu so lani s turizmom zaslužili okoli 49 milijard evrov. Spletni Tripadvisor ponuja po vrsti: Barcelono, Madrid, Sevillo, Majorko in še nekaj morskih lokacij, moderna stroka pa prisega na Baskijo ter (trenutno najboljše na svetu) kreativne gostilnice San Sebastiana in vinske regije...

Italija 46,1

Tudi naša zahodna soseda nima težav s turizmom; lani so pridelali 35 milijard evrov. Spletni svetovalci so oblikovali vrstni red, ki ponuja Rim, Firenze, Benetke, Sorrento, vulkane in morja. Za tiste Slovence, ki si dolgih potovanj morda ne morejo privoščiti, pa je že vožnja po gričkih in vinarijah Collia (italijanski del Goriških brd) povsem solidna izbira.

Turčija 29,3

Leta 2011 so Turki s turizmom pridelali okoli 23 milijard dolarjev ali okoli 19 milijard evrov. Spletni svetovalci in tisti, ki sestavljajo turistične tabele, najbolj hvalijo Istanbul, Marmaris, Dalyan, Side, Goreme in Anatolijo, a Turki so pri prodaji turizma še spretnejši. Če verjamete ali ne, največja turistična atrakcija letošnjega poletja v Evropi je festival nakupov (Istanbul Shopping fest).

Velika Britanija 29,2

Letošnje številke bodo zaradi olimpijskih iger verjetno veliko višje, čeprav so že lani s turizmom na Otoku zaslužili 23 milijard funtov. Najpopularnejši so London, Edinburg, Liverpool, Torquay, Glasgow, Belfast, Manchester... Z letošnjimi olimpijskimi igrami pa bodo nedvomno dobro služili tudi v prihodnosti.

Nemčija 28,3

Skoraj 30 milijonov turistov je lani v Nemčiji pustilo skoraj natanko 30 milijard evrov. Večino tega denarja so pustili v Berlinu, nekaj manj v Münchnu (in na njegovem pivskem festivalu) ter v drugih velikih mestih. Tretja najpopularnejša lokacija pa je, zanimivo, bavarsko mestece Rothenburg ob der Tauber, ki naj bi imelo najbolj značilno slikovito staro mestno jedro.

Avstrija 23

Pri severnih sosedih so turisti leta 2011 pustili okoli 16 milijard evrov. V Avstriji, ki ima tako zimsko kot poletno sezono, je po podatkih spletnih ponudnikov turizma največ zanimivih zgodb na Dunaju, v Salzburgu, Linzu, ob jezerih, v Alpah (pa ne samo pozimi) in vse popularnejših vinskih poteh na Štajerskem in Gradiščanskem.

Rusija 22,7

Če bi računali na prebivalca, bi lahko rekli, da Rusija z 9 milijardami evrov ali 11,4 milijarde dolarjev, ki jih je lani zaslužila, ni med močnejšimi turističnimi državami. A stvari se razvijajo v pravo smer, v zadnjem letu se je število turistov v Rusiji dvignilo za približno 2 milijona. Najbolj ponujajo Sankt Peterburg, Moskvo, nekaj zgodovinskih mest in olimpijski Soči.

Ukrajina 21,2

Človek se sprašuje, kaj je privabilo tolikšno število turistov v državo, ki ne slovi po kakih posebnih destinacijah, čeprav je res, da so še lani kot top (poceni) lokacijo ponujali - Černobil. In res, turisti so kljub številčnosti pustili v teh krajih samo 4,3 milijarde dolarjev ali 3,5 milijarde evrov. Ukrajinci promovirajo predvsem Krim, Karpate, Odeso in jasno Kijev ter Lvov.

Grčija 16,4

Človek si skoraj ne upa pomisliti, kako malo pomeni okoli 12 milijard evrov, ki so jih lani turisti prinesli Grčiji, v primerjavi z dolgovi te države. Število gostov je po letu 2009 in 2010 sicer rahlo zraslo, a kaj, ko ne zapravijo več toliko kot pred leti. In kaj Grki predvsem ponujajo? Santorini, Mikonos, Atene, Kreto, Paros, Zakintos...