"V tako kratkem času smo dobili preko 700 podpisov. To pomeni, da je ta civilnodružbena akcija dobila zelo veliko podporo," pravi.

"Zanimanja je nepričakovano veliko," je dodala Pagonova, sicer članica Društva Slovenija - Rusija, ki je bilo eden od organizatorjev nedeljske slovesnosti ob Ruski kapelici.

Predsednik Društva Slovenija - Rusija Saša Geržina je v sredo poudaril, da niti upravni odbor društva ne predsednik društva in ne kateri drugi organ ni sodeloval pri oblikovanju peticije, ki so jo v torek sprožili nekateri člani društva.

Pagonova je v izjavi zapisala, da so bili ob letošnji slovesnosti neprijetno presenečeni, ker so "bili na zahtevo nekega vladnega urada prikrajšani za napovedani govor Jožeta Pirjevca ob tem slovesnem dogodku".

Uvodni nagovor na 20. tradicionalni slovesnosti v spomin na ruske vojne ujetnike, ki jih je med prvo svetovno vojno zasul snežni plaz, je imel predsednik Društva Slovenija - Rusija Saša Geržina, čeprav naj bi ga po prvotnih načrtih imel zgodovinar Pirjevec. Ta je nato za spletni portal MMC dejal, da je iz kabineta predsednika vlade "prišel ukaz, da naj pri Ruski kapelici v imenu Društva Slovenija - Rusija govori ali gospod Geržina, ki je pač predsednik društva, ali nihče drug".

V uradu vlade za komuniciranje so poudarili, da iz kabineta predsednika vlade niso bile postavljene zahteve glede govorcev, temveč so želeli skupaj z organizatorji pripraviti koncept prireditve, ki je bil skladen z naravo in protokolom letošnje pomembne obletnice.