Po nekaterih napovedih, pravi Smrekar, naj bi se na primer število delovnih mest v avtomobilski industriji v Evropi zmanjšalo za 500.000. Če se bodo uresničile gospodarske napovedi za Nemčijo in panoge, kot je recimo avtomobilska v Evropi, bo to vplivalo tudi na Slovenijo. „Ugotoviti moramo, kako zadržati čim več delovnih mest in odpreti nova, samo to bo preprečilo dvig brezposelnosti. Prioriteta bi moral biti nacionalni program, v katerem bi bilo opredeljeno, katere panoge bomo spodbujali in na kakšen način, da bomo v globalni tekmi za tuje investicije dobili zadosten delež, ki bo omogočal odpiranje novih delovnih mest.“

Za prihodnje leto napovedi za svet niso pozitivne, kar bo imelo po Smrekarjevem mnenju velik vpliv na Slovenijo. „Če bomo padec iz tujine kompenzirali z večjo učinkovitostjo, nam bo šlo enako dobro kot letos. Čas je, da se začnejo izvajati nacionalni projekti, ki bodo pognali posamezne dele gospodarstva. Tudi v boju za mednarodne posle v regiji smo lahko bolj učinkoviti. Če bi iskreno povabili tuje partnerje, bi nam ti lahko pomagali s kapitalom in tudi z znanjem, da bi določena podjetja postala uspešnejša in posledično bi lahko prišlo do preobrata v pozitivni trend na področju zaposlovanja.“

V začetku leta ste napovedali, da bodo najbolj iskani odlični prodajniki, ki so podjetju sposobni zagotoviti nove posle, in odlični finančniki, ki bodo racionalizirali stroške in poskrbeli, da bo podjetje prejelo vse finančne tokove. Zmagovita kombinacija je tudi tehnično znanje v povezavi s prodajo in trženjem, na primer prodajni inženirji. Verjetno prihodnje mesece ne bo drugače?
Tako kot smo napovedali je največje povpraševanje po prodajnikih, saj vsako podjetje poskuša dvigniti svojo prodajo. Kar se tiče zmagovite kombinacije za uspešno kariero, pa ljudem svetujemo, da v podjetju iščejo priložnosti, da se naučijo čim več stvari, ker s tem sebi povečajo zaposljivost. Priložnosti bodo lahko izkoristili tisti, ki bodo najbolj pripravljeni. Iskanje službe je enako prodaji lastnih sposobnosti in če sami verjamemo v lastne sposobnosti, je verjetnost uspeha večja.

Številne priložnosti naj bi se ponujale na področju biomedicine, ekologije, solarne tehnike, čedalje večji poudarek pa bo tudi na kadrih v raziskavah in razvoju. Ali ta trend zaznavamo tudi v Sloveniji?
Zdi se mi, da je vedno več ljudi podjetniško usmerjenih, izkorišča svoja znanja in ima pogum. In iz njihovih prizadevanj nastajajo uspešna podjetja. To ne bodo nikoli multinacionalke, bodo pa uspešna majhna podjetja, ki jih v Sloveniji potrebujemo čim več. Ne moremo pričakovati, da bo v Sloveniji zraslo 10 novih velikih podjetij, lahko pa omogočimo uspeh 1000 majhnim podjetjem. Prvi korak zato je seveda, da odpravimo nepotrebne birokratske omejitve.

Trg energijskih sanacij stavb v Nemčiji ocenjujejo na 400 milijard evrov na leto, v Franciji bodo v prenovo 31 milijonov stavb vložili 600 milijard letno. Adecco za Nemčijo že najema španske gradbene inženirje – kako pa je z zanimanjem slovenskih strokovnjakov?
Družbe, ki se spopadajo z deficitarnostjo poklicev s tem, da privabljajo tujo delovno silo, se usmerijo v države, kjer lahko dobijo večje število kandidatov. V Španiji bodo lažje našli 400 inženirjev, kot v Sloveniji 40. To je lahko priložnosti na osebni ravni.

Evropa, posebej zahodna Evropa, ne daje impulzov, da se je začela izvijati iz krize. Nekoliko drugače je v Aziji – Turčija, ZAE, Kitajska, Indija... tudi Rusija in države nekdanje Sovjetske zveze. Naj torej drznejši in predvsem mladi, ki imajo drugačen odnos do zaposlovanja v tujini, iščejo priložnosti tam?
Vsak, ki v enem letu ne dobi priložnost za uresničevanje svojih potencialov v Sloveniji, naj pomisli, kje bi še lahko poiskal priložnost. Zakaj ne bi šli v tujino po nove ideje in znanje in jih prinesli nazaj domov. Tudi v našem poslu ugotavljamo, da ne moreš narediti vsega v krogu 100 kilometrov, ampak moraš poslovne in karierne priložnosti iskati v večjem krogu – 500 ali 1000 kilometrov. Povezovanje in sodelovanje tudi preko mej je v današnjem času realnost in priložnost za napredek, ki se jo splača izkoristiti.