Stanje prometne varnosti se je v zadnjem času zlasti pri motoristih zelo poslabšalo, je v današnji izjavi za javnost dejal predstavnik Sektorja prometne policije v Generalni policijski upravi Ivan Kapun. Samo v juliju je umrlo devet motoristov, skupno pa je za posledicami prometnih nesreč umrlo 14 ljudi, je dejal.

Za motoriste še vedno najbolj usodna hitrost

"Še vedno je hitrost glavni razlog prometnih nesreč, ki jih zakrivijo motoristi," je opozoril. Več kot 40 odstotkov prometnih nesreč, v katere so vpleteni motoristi, pa po njegovih besedah zakrivijo drugi udeleženci.

"Vožnja z motornim kolesom je dinamična, z njim lahko hitreje spreminjamo smer vožnje kot z osebnim avtomobilom. Zato jih lažje spregledamo ali izsilimo, to pa pripelje do najhujših posledic," je poudaril.

Motoristi morajo po njegovem opozorilu imeti dobro opremo in prilagoditi hitrost, drugi udeleženci pa morajo motoriste upoštevati kot enakopravne v cestnem prometu.

Pozorni moramo biti vsi

"Nesreče se dogajajo danes in tukaj, zato moramo biti pozorni vsi," je dejal. Večino nesreč lahko po njegovih besedah preprečimo z odgovornim vedenjem v prometu, s strpnostjo in predvidevanjem v prometu.

Predstavnica Javne agencije RS za varnost prometa Vesna Marinko je dejala, da se stanje na cestah v času turistične sezone praviloma celo poslabša, ker so temperature visoke, gostota prometa pa večja.

Najbolj ranljivi in ogroženi so vozniki motornih koles in koles z motorjem. "Vozniki enoslednih motornih vozil so bili letos udeleženi kar v 631 prometnih nesrečah, umrlo pa jih je 18," je dejala.

Delež umrlih motoristov v skupnem številu vseh umrlih v prometnih nesrečah je po njenih besedah 30-odstoten.

Uporaba čelade je nujna

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar pa je na nujno previdnost na cesti danes opozorila kot dolgoletna motoristka. Motoriste opozarja, naj uporabljajo čelade. Pa tudi starši otrok, ki vozijo motorno kolo, naj vztrajajo, da njihovi otroci uporabljajo čelado. "Če že na kolena in roke ne bomo pazili, pazimo vsaj na glavo," je pozvala.

Kot motoristka opaža, da številni vozniki osebnih vozil niso dovolj pozorni na motoriste v prometu. "Zato moramo biti motoristi dvojno pazljivi: najprej moramo paziti nase, hkrati pa moramo paziti tudi na voznike osebnih vozili, ki so izrazito nepazljivi," je dejala. Samo na današnji poti na delovno mesto je dvakrat skoraj doživela prometno nesrečo, ker sta voznika osebnega vozila na avtocesti govorila po mobilnem telefonu s telefonom v roki, je dejala.

Na slovenskih cestah je letos umrlo 62 oseb, lani v enakem času pa 78. Vendar je po navedbah Marinkove zaskrbljujoče, da se je prometna varnost precej poslabšala ravno v zadnjih dveh mesecih.